Itt vagyok

Szaúd-Arábia egy 500 milliárd dolláros várost épít, amelyben a világ valaha látott legnagyobb épületei lesznek. A mérföld magas felhőkarcolók mellett még a dubai Burj Khalifa is eltörpül.

Szaúd-Arábia rendkívül ambiciózus , 500 milliárd dolláros projektje , a Neom, Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg ötletgazdája, ikerfelhőkarcolóknak ad majd otthont. Ezek a tornyosuló építmények 1640 láb magassággal büszkélkedhetnek, és vízszintesen több tucat mérföldre nyúlnak majd. Az épületekben a Vörös-tenger partjától a sivatagig terjedő lakó-, üzlet- és irodaterületek vegyesen kapnának helyet. A Neom a királyság északnyugati részén található, és a görög neos, vagyis „új” szóból és a mustaqbal, arabul „jövő” szóból származik. Meglepő módon ez az új régió nem kevesebb, mint 33-szor akkora lesz, mint New York City. A Neom életre kelti Mohamed herceg vízióját, miszerint egy távoli részt egy páratlan, high-tech félig autonóm térré alakít, amely újradefiniálja a városi életet.

város 2

Ennek a látványos ötletnek a része a Line nevű, autómentes lineáris város. A hatalmas, 200 milliárd dolláros költségvetéssel a vonal gigantikus vízszintes épületeket tartalmaz majd, amelyeken a Morphosis nevű kaliforniai építésziroda dolgozik. Az épületek „különböző magasságúak lennének, a tájhoz alkalmazkodva, végső méretüket a mérnöki megfontolások és a terepviszonyok határoznák meg. “A vonal egy kihagyott ötlet” – mondta Nadhmi Al-Nasr, a Neom vezérigazgatója. „Amit akkor mutatunk be, amikor készen állunk, azt nagyon jól fogadják, és forradalminak fogjuk tekinteni.”

város 3
A Gulf News szerint Ali Shihabi, a Neom tanácsadó testületének tagja azt mondta: „Amikor az emberek a The Line-ról beszélnek, futurisztikus Hyperloop, Star Wars típusú entitást látnak. De amikor a The Line-t bemutatták a testületnek, egy rendkívül intelligens, jól átgondolt, fenntartható modern várost láttam, amely munkásoktól milliárdosokig fog szállást adni, és amely szakaszosan épül majd, így követi a keresletet.”

 

Forrás: luxurylaunches.com