Itt vagyok

Street art a la Escif

 

Valence, Franciaország… szinte harapni lehet a levegőben a történelmet és a kultúrát. És a random falfirkákat. Hogy mi?

Igen, Valence utcáit nem csupán a múzeumok és katedrálisok varázsolják egyedivé, hanem azok a falfirkák, melyeket Escif készít időről-időre. A „falfirka” szó kissé degradáló Escif munkáira nézve, hisz a rajzoknak valódi művészi értéke van. Hogy ki az az Escif? Fogalmunk sincs. És másnak se. Nem tudjuk, hogy férfi vagy nő, szőke vagy barna, fiatal vagy idősebb, sőt még azt sem állapíthatjuk meg biztosan, hogy egy emberről van szó, az is elképzelhető, hogy egy egész csapat ügyködik a város elvarázsolásán. Escif nem is tervezi felfedni kilétét, ezt honlapján világosan kifejti, arra hivatkozva, hogy teljesen mindegy, ő kicsoda, itt az egyetlen lényeg a közönség, a járókelők. Ez a titokzatosság már-már legendaszintűre emeli Escif történetét. Na persze nem csak ebben rejlik sikere, alkotásai tényleg őrületesek!

„Az utca nem egy galéria, nem egy múzeum és nem is egy ajándéküzlet. Szerencsére!”- nyilatkozza hivatalos honlapján. Kifejti azt is, hogy művészete egy összekötő híd az utca atmoszférája és az ember között. A piacok versenye, a kormány és a politikusok kisajátítják maguknak az utcákat és a saját javukra rendezik, alakítják őket. Escif többször is hangsúlyozza: az általa művelt street art nem önmaga promotálását szolgálja, hanem az emberekért van. Az embereket szólítja meg egy teljesen más csatornán keresztül, mivel a szavak tele vannak ellentmondással és egyébként sem maradandóak. Ez az új csatorna a művészeté.
Kiemeli azt is, hogy nem számít, a művész mit üzen a rajzokkal, csak az számít, hogy a járókelőben milyen impressziókat kelt, hogyan fordítja le, miket épít köré. Escif egyszerű formákat használ, többnyire pasztellszíneket, elvont ábrákkal hat az érzelmekre. Nem véletlenül szabadkozott a rajzokhoz társított tartalmakat illetően, valóban ahány ember, annyi féle jelentése lehet, véletlenül sem egyértelmű szimbólumokat használ. Gyakoriak a folyamatábrák és a 3D hatás. A rajzok sokszor baljós érzéseket keltenek, vagy épp ellenkezőleg: szórakoztatóak.

atreet-art-8

street-art-1

street-art-2

street-art3

street-art4

street-art-5

street-art-6

street-art-7

street-art-9

street-art-10

 

Fubiz