Itt vagyok

Stílusinspiráló hírességek

A ma divatját számtalan olyan hiresség ihlette, akik egész modern kultúránkat is befolyásolták.

Kik is voltak azok, akik a leginkább hatással voltak a divatra az elmúlt évszázad alatt? Felsorolunk 5 olyan hírességet, akik még a mai napig is folyamatosan inspirálnak és hagyják nyomukat a kortárs divaton.

Marilyn Monroe

b5dc6753553063e599345748d20abb45

( Forrás : Pinterest )

Felemelkedni a homályból és legendává válni. Tette ezt az 1926-os születésű Marilyn Monroe. Gyermekéveiben nevelőintézetből nevelő intézetbe költöztették egészen addig, amíg 16 évesen férjhez nem ment. Alig pár évvel később el is vált, és elkezdte karrierjét mint fürdőruha modell, azaz „pin-up girl”. Ez után továbblépett, hogy filmsztárrá váljon, felesége lett egy sportsztárnak és szeretője egy politikusnak. Ismert volt kihívó megjelenéséről: égő piros rúzst viselt, haja platinaszőke volt és imádta a gyémántokat. Abban a pillanatban, amikor elénekelte az azóta ikonikussá vált „A gyémánt a lányok legjobb barátja” című dalt a „Szőkék előnyben” című filmben, kikövezte magának az utat a gyémánt tervezés világába. 1963-as halála után is, Marilyn folytatta a divat és a glamúr inspirációját.

Vera Wang

22

A divattervező Vera Wang 1949-ben született. Mikor 1989-ben ruhát keresett a saját esküvőjére, kiábrándulva vette észre, hogy sehogy se talál olyat, ami megegyezik az elképzeléseivel ezért eldöntötte, hogy megalkotja sajátját. Ezzel el is kezdte átvenni a világuralmat a menyasszonyi ruhák és estélyik felett, különösen a gazdagok és híresek körében. A „Simply Vera” vonala született meg úgy, hogy már megfizethető darabok is – ruhák, ékszerek, fehérneműk és illatszerek egyaránt – szerepeltek benne. Vera Wang romantikus, nőies és egzotikus tervezése világszerte segíti a nőket saját stílusuk kifejezésében.

Coco Chanel

32

Coco Chanel 1883-ban született Franciaországban. Teljesen átformálta a női divatot egy praktikusabb, szabadabb megjelenéssé. Szegénységből felemelkedve, 1910-ben elkezdett kalapokat árulni. Ezt követően ment és egyes-egyedül elindította a női divat reformját úgy, hogy elkezdett puhább gyapjú anyagokat és férfi viselet részleteket használni. Gyapjúszövet szoknyák és kabátok, balerinacipők, a kis fekete ruha, egyedien tervezett ékszerek, a „2.55” táska és a Chanel parfüm épp oly híresek ma, mint amilyenek évtizedekkel ezelőtt is voltak.

1939 és 1954 között Chanel bezárta üzlete ajtaját és egészen a második világháború végéig ki se nyitotta. Ekkor viszont bemutatta a híres derék fölé érő nadrágját. Egészen 1971-es haláláig folytatta a gyönyörűbbnél gyönyörűbb ruhadarabok és kiegészítők tervezését.

A Beatles

UNITED KINGDOM - APRIL 01:  Photo of BEATLES; L-R: Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney, John Lennon - posed, group shot - jumping on wall, Used on the Twist & Shout EP cover  (Photo by Fiona Adams/Redferns)

A Beatles egyéni módon inspirálta a divatot az 1957 és 1970 közötti szerepléseik alatt. Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison és John Lennon messze többek voltak, mint rocksztárok már egészen attól a pillanattól, amikor először beviharoztak a zenei színtérbe. A korai ’60-as években hozták a rongykorong és az egyszínű felsőket, a kis-sarkú cipőket, kabátokat és pszihedelikus öltönyöket a színpadra, mozi képernyőkre, búvárlapokba és boltokba. A jelenlegi trendek folytatják a forgolódást a „Beatle-mánia” körül… Geometrikus tervezés, világos színek, bozontos haj és a John Lenon – szemüvegek azok a stílus darabok, amik folytatják generációk inspirációját.

Jackie Kennedy Onassis

51

Egy egész nemzet szeretett bele a First Lady-be, Jackie Kennedybe (1929-1994), akinek az elnök feleségeként hatalmas hatása volt az 1960-as évek trendjeire. Nőies megjelenése, szabott kosztümjei, elegáns gyöngyei és kesztyűi megemelték a mércét a női divatban a szerte a világon. Még az után is, hogy 1968-ban hozzáment Aristotle Onassis-hoz, és átváltott a kényelmesebb elegáns viseletre, a 20. század egyik legnagyobb ikonja maradt.

 

via Fun of Art