Itt vagyok

Milák Kristóf óriási úszással Európa-bajnok 200 pillangón

A budapesti úszó Európa-bajnokság szerda délutáni programjában is több magyar sportolóért izgulhattunk. A legnagyobb érdeklődés a férfi 200 méter pillangó fináléját övezte, ahová Kenderesi Tamás és Milák Kristóf a két legjobb idővel jutott be. Ott azonban nem volt ellenfele Miláknak, aki a világ második legjobb idejével, több mint három másodperces előnnyel nyerte meg a számot és az Európa-bajnoki aranyérmet.

A férfi 1500 méteres gyors döntőjével indult a délutáni szekció, amelyben Kalmár Ákos15:04:61-es idővel a hatodik helyen csapott célba. A számot az ukrán Mihajlo Romancsuk nyerte.

A folytatásban is a férfiaké volt a főszerep, ráadásul magyar szempontból remek úszást láthattunk:

NÉMETH NÁNDOR UGYANIS ORSZÁGOS CSÚCCSAL LETT NEGYEDIK 100 GYORSON, 16 SZÁZADDAL PRODUKÁLT JOBB IDŐT MILÁK KRISTÓF 48.00-S REKORDJÁNÁL.

A 47:84-gyel így régi vágya teljesült a 21 éves versenyzőnek, hiszen arról álmodott, hogy elsőként ő töri majd át a 48 másodperces határt. Németh jól rajtolt, de csak a hetedik helyen fordult az erősségének számító második hosszra. Végül hatalmas hajrával jött fel és még az éremszerzésre is volt esélye, de a dobogóról egy tizeddel lemaradt. A számot az orosz Kliment Kolesznyikov nyerte, aki 50 méter háton már két világcsúcsot úszott a Duna Arénában.

A75758F0-8646-48CC-84D1-AB32EDBD6F25Ezután következett a nap legjobban várt futama, a 200 férfi pillangó döntője Milákkal és Kenderesivel. 50-nél a világcsúcstartó már fél testhosszal vezetett, majd 100-nál is elsőként fordult.

MILÁK KRISTÓF ELŐNYE AZ UTOLSÓ 50-RE MÁR TÖBB MINT EGY MÁSODPERC VOLT ÉS VÉGÜL A VILÁG MÁSODIK LEGJOBB IDEJÉVEL, 1:51:10-ZEL ÓRIÁSI MAGABIZTOSSÁGGAL NYERTE MEG AZ ARANYÉRMET.

Kenderesi Tamás harmadikként csapott célba, az ezüstöt az olasz Federico Burdisso szerezte meg.

A napot a férfiak 4 x 200-as gyorsváltója zárta, a dobogóra sorrendben az orosz, a brit és az olasz válogatott tagjai állhattak fel.