Itt vagyok

MBS szaúdi koronaherceg a világ legnagyobb zöld hidrogénüzemét építi, hogy a világ legnagyobb úszó építményét, az “Oxagont” ellássa energiával – A 8,4 milliárd dolláros létesítmény naponta 600 tonna hidrogént fog előállítani, ami évente 5 millió tonna szén-dioxidot takarít meg.

A szaúd-arábiai Neom City nevű jövőkép nagy lépést tett a fenntartható projekt megvalósítása felé. A 8,4 milliárd dollár összértékű beruházás tiszta levegőt lehel Neomba és lakóiba. A Neom Green Hydrogen Company (NGHC), 23 helyi, regionális és nemzetközi bank és befektetési cég írta alá a zöld hidrogéngyártó létesítmény pénzügyi dokumentumait. Az üzem címe a kikötő és logisztikai központ, az Oxagon, a világ legnagyobb úszó építménye.

 Facebook / @ARCFLY

Az üzem szintén a világ legnagyobb kereskedelmi méretű zöldhidrogén-előállító létesítménye lesz. Kezdetben akár napi 600 tonna zöld hidrogén előállításával is büszkélkedhet majd, ami végül évi 5 millió tonna CO2-t takarít meg. Mohammed bin Salman koronaherceg, MBS álma a fenntartható regionális fejlődésről Szaúd-Arábia északnyugati részén már nem tűnik távoli álomnak. A Nemzeti Fejlesztési Alap (NDF) felügyelt szervezetein keresztül hozzájárul a világ legnagyobb zöld hidrogénprojektjének finanszírozásához.

Mi az Oxagon?

Ez a nyolcszögletű úszó kikötőváros Neomban, amely 455-ször nagyobb, mint Manhattan, a régió pulzusa. A maga nemében az első, teljesen automatizált kikötő és integrált logisztikai csomópont, amely kihasználja a Szuezi-csatornán keresztül közlekedő hajózás előnyeit. A nyolcágú fejlesztés a szárazföldre és egy nagy, a Vörös-tengerbe nyúló részre oszlik majd.

Az Oxagon egy nettó nulla százalékos város lesz, amely robotokat és mesterséges intelligenciát használ a műveletekhez, és amelyet teljes egészében tiszta energia hajt majd, amiről most már tudjuk, hogy nem mítosz, hanem 8,4 milliárd dolláros valóság. “Az Oxagon katalizátora lesz a gazdasági növekedésnek és a sokszínűségnek Neomban és a királyságban, tovább segítve a 2030-as jövőképben foglalt ambícióink megvalósítását” – mondta Mohammed trónörökös. “Hozzájárul majd Szaúd-Arábia regionális kereskedelméhez és támogatni fogja a globális kereskedelmi áramlások új fókuszpontjának létrehozását. Örömmel látom ezt”.

Forrás: luxurylaunches.com