Itt vagyok

Lenyűgöző spirális lépcsőház a sanghaji operában

 

A nemzetközi formatervezési verseny részeként a norvég Snøhetta és az ECADI csoportot választották ki, hogy vezessék az új kínai operaház tervezését és kivitelezését. Mi ennek a sajátossága? A lenyűgöző csigalépcső, amely hozzáférést biztosít a tetőhöz. A széles terasz csodálatos kilátást nyújt Sanghajra és a Huangpu folyóra, amely mellett az opera épül. Ez a tető különböző rendezvényekre lesz elérhető.

Opera1

Opera5

Az építészek szerint a Grand Opera House kialakítását a mozgalom fogalma ihlette, amely az egész projekt vezető témája. „A spirális tetőfelület kibontakozó ventilátort idéz elő, amely megragadja a tánc és az emberi test dinamizmusát”. Ugyanez a koncepció kiterjed az egész projektre is: a csarnokban, a három nézőtérben, és még a logójában is, amely nyitott ventilátort képvisel.

Az épület belsejét selyem, tölgy padlóburkolattal fedik le az akusztika és a nagy ablakok számára a természetes fény optimalizálása érdekében. Az épület külső felülete tisztán fehér lesz, ami a művészet valódi tárgya. „Az Operaház esztétikája, funkcionalitása, valamint kulturális és ökológiai ambíciói révén hozzáférhető vászon lesz a globális látogatók, a helyi polgárok és a művészek számára az élet és a kultúra betöltésére.” Építését 2023-ban kell befejezni.

Opera3

Opera4

Opera2

Opera6

Via Fubiz