Itt vagyok

Klasszikus festmények kicsit másképp

 

Mindannyian ismerjük Mona Lisa megfoghatatlan mosolyát, az angol királynő szigorú, mégis bizalmat árasztó arcvonásait, Van Gogh Napraforgóit, Gustav Klimt híres Csókját.
Jane Perkis neve a művészvilágban mára már ismert. A brit művésznő egészen egyedülálló módszerrel készíti el újra a fent említett, klasszikus darabokat; különböző, apró, színes tárgyakból állít össze híres festményeket, portrékat. Számos kitüntetést és díjat tudhat magáénak a szuperkreatív hölgy, mi több, 2009-ben a BBC csatorna Spotlight c. műsorszámában is feltűnt.
Jane saját elmondása szerint mindig is élvezte az alkotást; kislány kora óta szívesen rajzolt és hímzett. Iskolában nővérnek tanult, így 17 év nővérkedés után még 10 évig főállású anyukaként töltötte mindennapjait és csak ezután, jutott el arra a pontra, hogy kamatoztassa művészhajlamát. Egy Somerset nevű művészegyetemen járt alapképzésre, ahol elsősorban textillel foglalkozott, diplomamunkájának címe Art and Design at Recycle Materials, azaz Művészet és design, újrahasznosított alapanyagokból. Már ekkor megszállottja volt az apró, színes tárgyaknak, melyeknek története van. A végső löketet egy ecuadori vallásos fesztivál adta, ahol sapkákat spontán módon díszítettek fel apró mütyűrökkel. Ezután kezdett el olyan tárgyakat gyűjtögetni, mint apró kagylók, üvegdarabok, érmék, gombok, kavicsok, törött ékszerdarabok, gyöngyök és egyéb talált holmik, melyekben fantáziát látott. Ezekből alkotta meg az év végi munkáját.

Gyűjtögetés alatt olyan tárgyakat is félretett, melyeket nem tudott felhasználni, mert túl nagyok voltak, ám szerencsére ezeket sem dobta ki „valamire még jó lesz” alapon. A záró feladata után pattant ki fejéből az ötlet, hogy portrékat készítsen a maradék holmiból. Alapul az egyik kedvenc klasszikusát vette és egyszerűen csak újracsinálta, saját egyéniségét is belecsempészve.

Olyannyira jól sikerült az első darab, hogy Jane belelkesült és sorra gyártotta a portréit. A részletesség meghökkentő, a visszajelzések pedig igen pozitívnak bizonyultak. Jane elnevezte magát Blue Bowebirdnek, ami egy olyan ausztrál madárfajta, mely saját színéhez igazodva gyűjt mindenféle apró tárgyat, melyeket a fészke köré helyezve hímcsalogatónak használ. A hasonlat önmagáért beszél, nem szükséges megmagyarázni.

jane1

jane2

jane-3

jane4

jane5

jane6

 

Fubiz