Itt vagyok

Királyi eledel: a morzsák császára

 

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 6 db tojás
  • 7 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 8 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet porcukor
  • 0.5 ek vaj
  • 0.5 ek karamell öntet

26c49799f543e08fe31b1fe40d3663c1
Elkészítés:

  1. A tejet egy nagyobb edénybe öntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, kézi habverővel finoman egyenletesre elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a fél csomag sütőport és a sót, majd a lisztet beleszitáljuk a tojásos tejbe. Közben a masszát a habverővel gyors mozdulatokkal folyamatosan kavargatjuk, hogy csomómentes maradjon.
  2. A tojásfehérjéből, a cukorból és a vaníliás cukorból kemény habot verünk, és ezt lazán a tésztához keverjük. Vigyázzunk, nehogy összetörjön a hab, inkább csak lazán néhányat keverni rajta.
  3. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 150 fokon 30-40 percig sütjük, míg a teteje szép aranysárga lesz.
  4. Egy nagyobb tepsire vékony rétegben cukrot szórunk. Ahogy kivesszük a forró süteményt a sütőből, óvatosan a másik, cukros tepsire borítjuk. Óvatosan levesszük a sütőpapírt, s a süti tetejét is meghintjük vékony rétegben kristálycukorral. Amikor már nem forró a tészta kisebb darabokra tépkedjük.
  5. Egy serpenyőben egy kis vajat és egy kis karamellszószt olvasztunk, s gyors mozdulatokkal megforgatunk benne 1-2 adagnyi süteménytésztát. Aki szereti, most tehet hozzá mazsolát magának. Vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon sok a vaj és a karamell, mert elveheti a császármorzsa ízét! A kész császármorzsát tányérra tesszük, porcukorral hintve és lekvárral tálaljuk!

Jó étvágyat!