Itt vagyok

Karácsonyi filmek hideg estékre

 

Karácsony közeledtével mindenkit magával ragad az ünnepi hangulat, ilyenkor jólesik a takaró alá bekucorodva megnézni egy-egy karácsonyi filmet. Íme az öt legkedveltebb karácsonyi film, amelyek az ünnep közeledtével garantálják a felhőtlen szórakozást. A lista igazán sokszínű, a régi klasszikusoktól kezdve napjaink kedvenc alkotásaiig mindent felvonultat.

Az élet csodaszép (It’s a Wonderful Life, 1946)

Frank Capra rendezte amerikai családi dráma a mozitörténet máig egyik legkedveltebb filmje. Középpontjában a James Stewart alakította George Bailey története áll, aki fejébe veszi, hogy karácsony estéjén öngyilkosságot kísérel meg. Pechére megjelenik Clarence, az őrangyala, aki bebizonyítja neki, miért nem érdemes eldobni az életet.

Holiday Inn (1942)

Kihagyhatatlan karácsonyi musical Bing Crosby parádés alakításával, ráadásul a filmben Irving Berlin híres White Christmas című száma is felcsendül. A történet főszereplője Jim (Bing Crosby), aki egy napon elhatározza, hogy mulatót hoz létre saját farmján, olyat, amely csak az év jelentős ünnepnapjain szórakoztatja a vendégeket. Szerződtet egy tehetséges, karrierre vágyó lányt, ám váratlanul megjelenik a nagy rivális, Ted, az ellenállhatatlan táncos.

Karácsonyi lidércnyomás (Nightmare Before Christmas, 1993)

E különleges animációs musical garantáltan remek kikapcsolódást nyújt az egész család számára. Halloween város ceremóniamestere, Rosszcsont Jack belefásulva a sok kötelező rémisztgetésbe, ellátogat a közeli Karácsonyvárosba, ahol megirigyli a Mikulás izgalmas munkakörét. Elraboltatja a Mikulást, és átveszi tőle a karácsonyi feladatokat. A Golden Globe-díjra jelölt zseniális zene Danny Elfman érdeme, a film Tim Burton 1982-es művén alapul.

Szédült hétvége (Home for the Holidays, 1995)

A Jodie Foster rendezte vígjátékban olyan sztárok tűnnek fel mint Holly Hunter, Robert Downey Jr. vagy Anne Bancroft. Claudia (Holly Hunter) úgy érzi, hogy az élete egy csődtömeg. Épp most rúgták ki az állásából, tizenhat éves lánya – akit egyedül nevel – bejelenti, hogy lefekszik a fiújával, irtózatos nátha gyötri és mindennek tetejében közeleg a Hálaadás napja is. Szülei elvárják, hogy az ünnepet otthon, Baltimore-ban töltse velük. Kezdődhet a „békés” családi ünnep.

Mi a manó (Elf, 2003)

A karácsonyi filmlistáról nem hiányozhat ez a már klasszikusnak számító amerikai vígjáték sem. Buddy (Will Ferrel) az Északi-sarkon nevelkedett a Mikulás főmanójának a felügyelete alatt, kétméteres magasságával kilóg a manók sorából. Felkerekedik hát, hogy megértse, miért is különbözik annyira társaitól. Egészen New Yorkig barangol, hogy megtalálja biológiai apját.

 

Via Her City Lifestyle