Itt vagyok

Itt már ingyenes a tömegközlekedés: lehetne nálunk is az?

Országok, ahol már működik

Tallinn, Észtország fővárosa, és néhány más, közepes méretű európai város és sok kisebb város a világon döntött úgy, hogy díjtalanná teszi a tömegközlekedést a lakosai számára. Figyelemre méltó példa erre a belgiumi Hasselt városa: 1997-ben eltörölték a viteldíjakat, 2006-ra pedig az utasok száma 13-szorosára emelkedett.

2020. február 29-én Luxemburg lett a világon az első olyan ország, amely teljes területére és minden járatára – beleértve a buszokat, villamosokat és a vonatokat is – ingyenessé tette a tömegközlekedést mindenki számára.

Németország szintén fontolgatja a tömegközlekedési rendszerük díjmentessé tételét, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy csökkentse a környezetszennyezést. A kibocsájtott káros anyagok miatt ugyanis pénzbírságot kellene fizetniük az EU-nak. Sokan úgy vélik, ha úgyis el kell költeni a pénzt, akkor azt költsék el az országon belül egy mindenki számára előnyös és környezetbarát megoldásra.

kep66

Mik az ingyenes tömegközlekedés előnyei?

Az ingyenes tömegközlekedés persze tulajdonképpen mítosz, hiszen vannak költségek. Ilyen a benzin, áram, a vezetők, takarítók, karbantartók, diszpécserek, szerelők, stb. munkadíja – amelyeket mindenképpen elő kell teremteni. Azt a buszt, aminek a jó szándéktól beindul a motorja, egyelőre még nem találták fel.

Az ingyenes tömegközlekedés tehát legfeljebb az utasoknak ingyenes, és nekik is csak annyiban, hogy közvetve nem kell fizetniük a jegyért vagy a bérletért. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a költségeket ebben az esetben a „nagy közösből” kell fedezni, ami mindannyiunk befizetett adóforintjaiból áll.

Tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy a maga terheinek befizetésével mindenki, a fizetésével arányos összegben már hozzájárult a városi közlekedés működtetéséhez. Nem kell még ezen felül is befizetnie egy meghatározott összeget, ha igénybe akarja venni a szolgáltatást.

Vannak, akik emiatt úgy gondolják, az ingyenes tömegközlekedés egyenlőbb feltételeket teremtene. Ezzel ért egyet Michel Van Hulten, volt holland politikus is, aki az ingyenes tömegközlekedés egyik legkorábbi híve Európában.