Itt vagyok

Idén 40 éves a Rubik-kocka

 

A Rubik-kocka, melyet 1974-ben talált fel Rubik Ernő, idén ünnepli 40. születésnapját. Ez a 3D-s logikai játék, melynek eredeti neve bűvös kocka volt, 1980-ra olyan népszerű lett, hogy Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek belőle, ami azt jelenti, hogy minden tizedik ember rendelkezett egy ilyen játékkal.

A játék célja, hogy minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek vagyis, egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást.A mai napig közkedvelt játéknak számos variációja ismert, a 3x3x3-as mellett, 2x2x2-es, 4x4x4-es és 5x5x5-ös is megtalálható. Vannak Rubik-kocka kirakó versenyek is, és sok terméket dobtak a piacra a Rubik-kockával fémjelezve, úgymint kulcstartó, asztal, vagy bögre; és kultikus eleme filmsorozatoknak (pl. Big Bang Theory vagy Sherlock) is.

Magyarországtól kezdve, Európán át, Amerikáig emberek ezrei játszottak és játszanak vele. A Rubik-kocka 40 éves születésnapja alkalmából kiállítás nyílt, 2014. április 24-én New Yorkban, a New Jersey-i Liberty Science Centerben a Beyond Rubik’s Cube (Túl a Rubik-kockán) címmel. A nagyszabású interaktív kiállítás, amely kilenc hónapon keresztül látogatható a városban, 2015-től 7 éves világ körüli útra indul.

rubik4
rubik5

r