Itt vagyok

Ibiza: több, mint egy party

 

Ibiza sokkal több, mint fülledt, züllött, fürdőruhás partyk sokasága. Na persze előbbiekből is van bőven, de amikor a megvadult fiatalság, buliktól elfáradva hazarepül, Ibiza megváltozik. Átadja helyét valami egészen másnak. Petra Dokken mesél élményeiről. Szerencsére fotókat is készített, így pár percre valóban Ibizára teleportálhatunk.
Mikor először készültem Ibizára, nem is vártam mást, mint drogokat, előítéletet, és egy értékszegény, önmagból kifordult társadalmat. Mennyire tévedtem!
Ahogy földet ért a repülő, már akkor éreztem, hogy itt valami egészen más van készülőben. Nem igazán tudom konkretizálni, hogy mi az, ami tetszett. Az a körülírhatatlan vibrálás, energia, mintha egy másik dimenzióba csöppentünk volna. Szinte éreztem, ahogy a talaj gyógyító energiát bocsát ki magából, egyesek szerint Ibiza az a hely, ahol a csodák megtörténnek. Ezért is jár ide rengeteg jógi és gyógyász, a helynek ezoterikus jelentőséget tulajdonítanak. Ibiza befogad mindenkit: hippiket, sznobokat, helyi farmereket, németeket, franciákat. Ez egy pici mikrokozmosz, ahol tökéletesen érvényesül az élni, és élni hagyni elv. Bár Ibiza alapvetően a dekadencia mennyországa, mégis telis-tele van lehengerlő látnivalókkal, spirituális helyekkel, az egész olyan, mint egy halk szívdobbanás, amire, ha figyelünk, és nem hagyjuk, hogy a buli basszusüteme elnyomja; érezzük a lüktetését.

Ibiza-több-mint-egy-party34

Amit még fontos kiemelnem, hogy Ibiza jóval tisztább, mint például öt évvel ezelőtt. A strandoknak most már van napozóágya, parkolók épültek és a romos Las Dalias piac sem a régi többé. Sikkes étteremmé alakították át, ami csecsebecséket árul horribilis árakon. A Benirrás strandon vasárnaponta konga-este szórakoztatja az embereket, az egész egyszerűen csak varázslatos.

Ibiza-több-mint-egy-party6 Courtesy of La Paloma

Elképesztő, hogy vagy száz buja, tengeri barlangja és homokos strandja van a szigetnek. Akármelyik pontján állunk és akármelyik pontba indulunk el; egészen biztos, hogy találunk egyet. Aiüges Blanques a híres nudista strand, a szemérmetlen partyzók pedig bizonyára megtalálják helyük a Ses Salines strandon, ahol a legütősebb bulik vannak.

Ibiza-több-mint-egy-party2

Apropó bulik…hiszen, ha Ibizáról beszélünk ez sem elhanyagolható. Az utcák a hajnali órákban is tele vannak. Nemrég egy nővérnek öltözött lányt láttam elsétálni magam mellett, akinek szoknyarésze ki volt vágva, így az egész feneke látszódott. És ez csak egy nagyon enyhe példája az extrém éjjeli jelenségeknek. A szexualitás a levegőben izzik.
A fő tennivaló Ibizán a pihenés. Egy átlagos nap a következőképp telik: egész délelőtt a tengerben úszkálunk, kimegyünk a partra és egy pálmafa árnyékában beszéljük meg a nap további részét, hosszú ebédek, szieszták, majd elkezdünk készülni az estére. Ha otthon maradunk is remek a hangulat, de, ha inkább egy bárba ülnénk be, is végtelen lehetőség áll rendelkezésre. Színes koktélok és a világ legjobb DJ-i gondoskodnak Életünk Estéjéről.

Ibiza-több-mint-egy-party3fotó: Courtesy of Las Dalias

Ibiza-több-mint-egy-party7fotó: Steven Straiton

Ibiza az inspiráló beszélgetések, sorsszerű találkozások, titkos csónaktúrák helyszíne egy kis kakukkfű és rozmaring illattal fűszerezve.

Fotók és sztori: Petra Dokken

 

Fathom