Itt vagyok

Hunik Design

 

Kihívásokkal teli, izgalmas időszak végén született meg 2 fiatal,  NAGYAPÁTI ZOLTÁN formatervező és PINTÉR MÁTÉ bútorrestaurátor karfás ülőbútora, ami egy új magyar bútormárka, a HUNIK Design első hírnöke is egyben.

Pintér Máté 2015 óta foglalkozik a „Mid-Century modern” időszakából ránk maradt bútorok felújításával, így került a látókörébe egy hajlított rétegelt-lemez karfás ülőalkalmatosság, amely a Tatra Nabytok bútorgyár terméke volt. A Cseh Köztársaság területén működő gyár az 1960-as években élte virágkorát, és látta el a régiót megfizethető, és az akkori irányvonalaknak megfelelő bútorokkal.

Az AURORA szék alapjául szolgáló karosszék, a gyár egyik ikonikus darabja volt. A “lounge” kategóriába sorolható fotel összetéveszthetetlen jellegét a rétegelt lemezből megformált karfa adja.

Képernyőfotó 2018-10-25 - 11.43.21

Máté víziója egy teljesen új bútor volt, amely megtartja elődjének jellegzetes formai esszenciáját, kiegészülve az illesztések és a rögzítési pontok egzakt kiképzésével. A tervezés 2016-ban indult. Sok technikai, ergonómia nehézségbe ütköztünk eleinte, de kezdettől fogva egy hatékony munkafolyamatot sikerült fenntartanunk, így hamar eljutottunk egy kompakt fotel koncepciójáig.

Nagyapáti Zoltán:  Mindkettőnknek kihívást jelentett a feladat: ami részemről az első, egy klasszikus értelemben vett kárpitozott bútor konstrukciójának teljes kidolgozását és tervezését jelentette, Máté számára pedig a folyamatok szervezése, és a technológiai és marketing háttér megteremtése volt, mindamellett, hogy a prototípus létrejötte is Neki köszönhető.

Sok időt vett igénybe a megfelelő minőségű asztalosipari technológia felkutatása- a fotel karakterébe jelentősen közrejátszó -hajlított karfa legyártására.

A fentebb említett Tatra bútor inspiratív jellege ellenére meglehetősen elnagyolt arányokkal és csomóponti megoldásokkal rendelkezik. Elgondolásunk szerint az új fotelnek úgy kellett megtartania az előd formai esszenciáját, hogy a technikai megoldások és a design új minőséget képviseljen a létrejött tárgyban.

Törekedtünk arra, hogy a szék letisztult vonalait ne bontsa meg a kötőelemek látványa, ezért a karfa ragasztással rögzül a vázhoz, valamint az ülőfelületet felfogató csavarok süllyesztve kaptak helyet az alsó átkötő elemekben. Ilyen módon a szék a csomagolás szempontjából is gazdaságos méretre szerelhető.

Képernyőfotó 2018-10-25 - 11.44.47

Az AURORA dimenzióit egy átlagos szék és egy fotel befoglaló méretei közé pozicionáltuk, hogy illeszkedjen egy várakozó helyiség, vagy éppen egy nagyobb nappali tereibe is egyaránt. Kiemelt  célunk volt, hogy a fotel a lehető legkisebb helyen biztosítsa a kategóriájától elvárható kényelemet.

Szerkezete tölgy, vagy bükkfából készülhet, amelyre felületkezelésként vagy egy natúr világos lakkozást, vagy egy sötétebb, dió árnyalatú lakkozást alkalmazunk. A karfa egy sablonra préselt rétegelt lemez, amelynek anyaga minden esetben megegyezik a váz anyagával. Az ülőfelület vázaként is tömörfát alkalmazunk, amelyet a huzat alatt több, különböző vastagságú szivacsréteg fed. Természetesen a meglévő szín és anyag konstrukciókon túl a széket egyedi igények szerint is elkészítjük.