Itt vagyok

Halálos autóbaleset miatt bíróság előtt a Snapchat

A Snapchat képfiltere miatt halhatott meg balesetben két fiatal.

Egy kaliforniai fellebbviteli bíróság szerint nem mentesíthető a jogi felelősség alól a Snapchat csevegőprogram fejlesztője, a Snap abban a perben, amelyet két, autóbalesetben életét vesztett húszéves fiatal szülei indítottak ellene.

Az ügy háttere a Snapchat sikerének egyik titka, az általuk elsőként bevezetett és mára széles körben elterjedt képfilter funkció. Ezzel az élő videóbeszélgetéshez különböző tréfás képmanipulációk adhatók, a beszélő fejéből pizza lesz, vagy kicseréli a hátteret.

A programban használható szűrők egyike az úgynevezett „sebességfilter” volt, amely kiírta a képre a beszélő sebességét. Az életüket vesztő fiatalok a tragédia előtt autójukkal közel 200 km/órás sebességet értek el, és megnyitották a Snapchatet, hogy lefotózzák száguldásukat, mielőtt 180 km/órás sebességgel fának csapódtak.

Sok Snapchat-felhasználó úgy gondolja, hogy a Snapchat jutalmat ad annak, aki 160 km/óránál nagyobb sebességet fotóz a sebességfilterrel, és azt megosztja

– állítják a szülők bírósági beadványukban, amelyben gondatlansággal vádolják a Snapet.

Túl sokat akar tudni rólad a Snapchat - A TASZ jelenti

A cég védekezésül a hírhedt 230-as cikkelyre hivatkozott, amely szerint nem terheli őket felelősség a rendszerükben felhasználók által továbbított tartalomért. Ezt a bíróság első fokon elfogadta, de másodfokon már nem.

Az amerikai Kommunikációs Illendőségi Törvény részét képező szabály, ami eredetileg az internetszolgáltatókat mentesítette a jogi felelősség alól a rendszerükben továbbított tartalomért, mára nagyon elavult, és például a közösségi médiában megjelenő uszítás miatt rengeteg kritika érte mind a republikánusok, mind a demokraták részéről. Joe Biden elnök beiktatása után két héttel el is kezdődött felülvizsgálata, és a módosító javaslatok megvitatása.

snap