Itt vagyok

Ha szerette a Harry Pottert, ezt imádni fogja

Egy csokibékafajt fedeztek fel Új-Guineán az ausztrál Griffith Egyetem és a Queenslandi Múzeum kutatói, akik szerint a rendszertani nevén Litoria mirának keresztelt kétéltű hasznos információkkal szolgálhat Ausztrália és a tőle északra található sziget ősi kapcsolatáról.

A Litoria mira legközelebbi ismert rokona a kék levelibéka, más néven ausztrál levelibéka. A két faj hasonlóan néz ki, kivéve, hogy az egyik általában zöld színű, míg az újonnan azonosított fajnak általában bájos csokoládébarna színe van

– mondta Paul Oliver, az egyetem munkatársa.

Azért adtuk a Mira, vagyis latinul meglepő vagy furcsa nevet a Litoria nem ezen új fajának, mert meglepődtünk, amikor az Ausztráliában jól ismert és gyakori kék levelibéka egy eddig ismeretlen rokonát fedeztük fel Új-Guinea alacsonyan fekvő esőerdőiben – tette hozzá a szakember.

kep8

Steve Richards, a Dél-Ausztráliai Múzeum munkatársa szerint a Litoria mira feltehetőleg széles körben elterjedt faj Új-Guineán, ám azokat a meleg, mocsaras, krokodiloktól hemzsegő vidékeket kedveli, ahová az emberek nem nagyon merészkednek.

Noha Új-Guinea nem egy olyan hely, amelyet a legtöbb ausztrál jól ismer, sok a közös állatcsoportunk. Új-Guinea biológiai sokféleségének a megismerése segít jobban megérteni Ausztrália egyedülálló faunájának történetét és eredetét – jegyezte meg Richards, az Australian Journal of Zoology című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője.