Itt vagyok

Gyömbéres ünnepváró sütemény

 

Igazi skandináv hangulatot csempészhetsz konyhádba, ha elkészíted ezt az izgalmas, fűszerekkel megbolondított gyömbéres, karácsonyi házi aprósüteményt. Gyorsan elkészül és garantáltan bezsebelheted a dicséreteket.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy kisebb tálkában keverjük össze a fűszerkeverék hozzávalóit.

A lisztet öntsük egy nagyobb tálba, kavarjuk hozzá óvatosan a szódabikarbónát, a sütőport, a cukrot és a házi fűszerkeveréket. Miután a puha vajat is belemorzsoltuk, kanalazzuk hozzá a mézet is, végül gyúrjuk össze az alapanyagokat.

A keletkezett masszából formázzunk kezünkkel kisebb gombócokat, majd rendezzük el őket a tepsiben egymástól néhány centiméternyi távolságra. Egy pohár aljával lapítsuk őket óvatosan egy, maximum két centiméter vastag korongokká vagy használjunk ünnepi süteményformákat a szaggatáshoz. Tetejüket díszítsük kandírozott gyömbérrel. Most álljunk most neki a tojásfehérje felverésének, ezzel kenjünk majd be ugyanis a korongokat. Röpke 10-12 perc a sütőben, és már kész is az isteni illatú vendégváró sütemény.

ginger1

Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez:

  • 2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 késhegynyi őrölt fehérbors

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 4-5 evőkanál méz
  • A díszítéshez
  • 50 dkg kandírozott gyömbér

 

Fotó via Pinterest