Igazi skandináv hangulatot csempészhetsz konyhádba, ha elkészíted ezt az izgalmas, fűszerekkel megbolondított gyömbéres, karácsonyi házi aprósüteményt. Gyorsan elkészül és garantáltan bezsebelheted a dicséreteket.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy kisebb tálkában keverjük össze a fűszerkeverék hozzávalóit.
A lisztet öntsük egy nagyobb tálba, kavarjuk hozzá óvatosan a szódabikarbónát, a sütőport, a cukrot és a házi fűszerkeveréket. Miután a puha vajat is belemorzsoltuk, kanalazzuk hozzá a mézet is, végül gyúrjuk össze az alapanyagokat.
A keletkezett masszából formázzunk kezünkkel kisebb gombócokat, majd rendezzük el őket a tepsiben egymástól néhány centiméternyi távolságra. Egy pohár aljával lapítsuk őket óvatosan egy, maximum két centiméter vastag korongokká vagy használjunk ünnepi süteményformákat a szaggatáshoz. Tetejüket díszítsük kandírozott gyömbérrel. Most álljunk most neki a tojásfehérje felverésének, ezzel kenjünk majd be ugyanis a korongokat. Röpke 10-12 perc a sütőben, és már kész is az isteni illatú vendégváró sütemény.
Hozzávalók:
A fűszerkeverékhez:
- 2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- csipetnyi sütőpor
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 4-5 evőkanál méz
- A díszítéshez
- 50 dkg kandírozott gyömbér
Fotó via Pinterest