Itt vagyok

„Gyerekkori álmaim élhetem át nap mint nap.” – Interjú Radányi Norberttel, a Bartendaz hazai alapítójával

 

Miről szól pontosan a Bartendaz stílus?

Ez egy olyan saját testsúlyos mozgásforma, ami fekvőtámaszon, húzódzkodáson, guggoláson és törzsizom-erősítésen alapul. Minden új belépőnek helye van a csapatban, mivel az első gyakorlatnál kiderül az edzettségi szint, ezután pedig már csak felfelé vezet az út. A felső határ nincs megszabva, mindenkinél az erőnlét és a kreativitás határozza meg a továbbiakat. A Bartendaz két fő irányvonalat képvisel: az edzések szervezését, illetve a látványshow-k megrendezését.

 

Hogyan találkoztál vele először?

Körülbelül 14 évig utcai kosárlabdáztam, ami során felmerült, hogy szükségünk lenne valami olyan erősítésre, amihez nem kell konditerembe járni. Elkezdtünk szőnyegporoló rudakon, állványokon edzeni, szabadtéren fekvőtámaszozni, húzódzkodni. Néhány évvel később találkoztam egy videóval, amiben elég magas szinten művelték ezt a mozgásformát. A látványos mozdulatokon kívül felfedeztem egyfajta filozófiát is, ami teljesen magával ragadott. Ez a videó a Bartendaz egyik dokumentumfilmje volt: a 2003-ban alakult New York-i csapaté, amit egy Hassan Yasin nevű harlemi férfi alapított egy nagyon komoly társadalmi probléma megoldásáért. Az alapító fő motivációja, hogy beintegráljon mindenkit egy közösségbe, ahol az edzés, a kultúra, a csapatszellem és az összetartás nem engedi, hogy bárki rossz dolgokat tegyen. Amikor ez az amerikai csapat megengedte, hogy csatlakozzak hozzájuk, és Magyarországon is élhessen ez a csapat, óriási motivációt kaptam: eldöntöttem, hogy minden napom ezzel szeretném tölteni – ezt ma is így gondolom.

 

Fotó: Bankó Roland

 

Hol tart itthon a Bartendaz mozgalom?

A tavalyi évben volt egy hullámvölgy, amiből most sikerült kijönni. Akkoriban éreztük, hogy egyre kevesebb ember érdeklődik. Nem csak irántunk, hanem ez egész mozgásforma iránt – de szerencsére rengeteg kitartással sikerült átbillenteni a dolgot a „divatirányzat” fogalmából. A csapat mellett van egy kis fitneszstúdióm, ahol edzéseket tartok, így az a mindennapi elfoglaltság mellett a „szezonon” kívüli időt is kitölti. A fellépési időszak március elejétől egészen október végéig tart, edzeni pedig gyakorlatilag az év minden szakában szoktunk.

 

Hírességek is megfordulnak az edzéseken?

Igen, szoktak járni sportolók, közéleti szereplők is. Jártak már nálunk a Verrasztó testvérek, Kucsera Gábor, olimpikon; Fésűs Nelly, színésznő; Hevesi Kriszta, szexuálpszichológus; Baronits Gábor, színész; és Rácz „Young G” Béla, rapper is.

 

Pillanatkép a Young G – Bartendaz videóklipből

 

Ha már felmerült a zene, muszáj megjegyeznünk, hogy a Bartendaz csapatának megjelenése megszólalásig hasonlít egy hiphop bandáéra. Mi ennek az oka?

A srác, aki kosárlabdás éveim elején, körülbelül 10-11 éves koromban tanított, és akire nagyon felnéztem, kijelentette: a rap és a kosárlabda csak együtt léteznek, tehát ha igazi kosaras szeretnék lenni, akkor muszáj ezt a zenét hallgatnom. (nevetés) Mivel már akkor is tetszett a stílus, így is tettem. A Bartendaz amerikai elődje is a hiphopon, rapzenén alapszik, így nem kérdés, hogy a mi kinézetünk is megmutatja ezt. Külön öröm számomra, hogy az életem két legmeghatározóbb dolgának ugyanaz a lelke.

 

Mennyire összetartó a csapat?

Nagyon összetartóak vagyunk, éppen ma megyünk bowlingozni. Rendszeresen járunk étterembe, beülős, beszélgetős helyekre és más közösségi programokra. Ami ebben az egészben érdekes, hogy nagy mennyiségben még bulizás alkalmával sem fogyasztunk alkoholt. Nem azt mondom, hogy egyáltalán nem iszom, de a fitnesz életmód magával hozta azt, hogy néhány sörnél vagy a vacsora mellé elfogyasztott bornál több nem fér bele. Az edzés olyan komoly szerepet kapott az életemben, hogy így érzem jól magam.

 

Fotó: Kádár Lajos

 

Mit jelent számodra a Bartendaz?

Mivel gyerekkorom óta nagyon fontos a mozgás és a sport, mérhetetlenül örülök, hogy olyan munkát választottam, amiben nem tudom ezeket kikerülni. Tulajdonképpen gyerekkori álmaim élhetem át nap mint nap. Abban hiszek, hogy ha valakinek eddig nem volt lehetősége a mozgásra, akkor biztos, hogy előbb-utóbb el kell kezdenie, mert az mindenhez szükséges: az ember mentális és testi egészsége függ ettől. Bizonyítottan nyugodtabb, és kiegyensúlyozottabb életmódot eredményez. Számomra a Bartendaz a minden.

 

Hogyan lehet hozzátok csatlakozni?

Bármikor, bárki fordulhat hozzánk segítségért, hiszen nálunk edzőként és edzeni vágyóként is mindenki megtalálja a helyét. A pénz nem minden. Előfordult már, hogy az egyik tagunk jelezte, hogy az anyagi helyzete miatt egy ideig nem tud többet jönni, ezt a kisebb havi pénzösszeget nem tudja megoldani. Én erre csak azt mondtam, hogy jöjjön bátran, a későbbiekben is rendezheti az anyagiakat. A lényeg, hogy együtt mozogjunk, együtt fejlődjünk, együtt dolgozzunk egy közös ügyért. Nagyon fontos, hogy edzettségi szinttől, kortól, nemtől, beállítottságtól vagy fő sportágtól függetlenül bárki végezheti ezt a mozgást, mert ez a sport mindenkié. Csatlakozni a weboldalunkon lehetséges: http://bartendazworld.com/. Mindenkit szeretettel fogadunk.

 

JA