Itt vagyok

„Ez egy hatalmas csapatmunka eredménye”

 

Fiatal kora ellenére ő az, aki évről évre többek között a Sziget Fesztivál nagyszínpadára elhozza nekünk a nemzetközi szupersztárokat, leszervezi a legnagyobb neveket – Csiszár Virággal, a Sziget nemzetközi booking menedzserével beszélgettünk.

Mióta vagy oszlopos tagja a Sziget szervezői csapatának?

Az idei a hetedik szezonom a cégnél. 2012-ben ismerkedtem meg Muraközy Péterrel, aki a fesztiválok magyar zenei programjaiért felel, általa kerültem a csapatba és az ő jobb kezeként kezdtem el dolgozni a programosztályon. Nem sokkal később elkezdtem kicsit jobban belefolyni a nemzetközi programok összeállításába is, most az én feladatom, hogy megszervezzem a portfóliónkhoz tartozó fesztiválok (VOLT fesztivál, Balaton Sound, SZIGET, Strand Fesztivál, Balaton Piknik) nagyszínpadainak nemzetközi programját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendezvények programigazgatóival részt veszek az ötletelésben, a tervezés folyamatában, illetve a koncertek előkészítésében, megvalósításában is, a cég részéről én tartom a kapcsolatot a fellépők ügynökeivel. Fontos megemlíteni, hogy nem mindent egyedül csinálok, nagy csapattal dolgozunk együtt a koncerteken. A tervezés fázisában főleg a tulajdonosainkkal egyeztetek; ők határozzák meg a programokra fordítható költségvetést és a tárgyalási folyamatban is ők azok, akik mögöttem állnak teljes mellszélességgel. Amikor sikerül megállapodnunk egy művésszel, több különböző területen dolgozó kollégát is bevonok a folyamatba: a pénzügyön dolgozó munkatársaim felelnek azért, hogy minden fellépő időben a megállapodás szerint ki legyen fizetve, a kommunikációs osztályunk
egyeztet az ügynökséggel a bejelentésről, a marketingmegjelenésekről, interjúkról, a produkciós csapat a koncertek technikai megvalósításával kapcsolatos részleteket egyezteti. Később a fesztivál közeledtével aztán bekapcsolódnak azok a kollégák, akik a fellépőink ellátásával: szállás, transzfer és a catering igényekkel foglalkoznak. Az egész egy hatalmas csapatmunka eredménye. Sokan azt gondolják, szezonális a munkánk, miközben egész évben dolgozunk – már most tavasszal elkezdtünk a 2020-as programon munkálkodni.

Mi alapján döntöd el, hogy milyen fellépőt hívjatok a fesztiválra?

A választáskor nagyon sok különböző szempontot mérlegelünk. Az, hogy mely előadók terveznek koncertkörutat a fesztiválok idejére, behatárolja a lehetőségeinket. Folyamatosan szondáztatjuk a közönséget az internetes felületeinken, hogy kiket látnának szívesen a fesztiválokon, figyeljük, hogy egy-egy fellépő hatására hogy alakul a jegyeladása más nemzetközi fesztiváloknak, illetve, hogy kik azok a nagy nevek, akik önálló koncertjeiken telt-házas bulikat adnak a magyar közönségnek vagy a kulcspiacainkon.

Mit szeretsz a munkádban?

Az öt fesztivál kapcsán több mint százötven fellépőnek a koncertjén dolgozom – a tervezésen és a megvalósításon egyaránt. Előadónként napokig, hetekig vagy akár hónapokig is elhúzódó tárgyalási folyamatot kell elképzelni. Folyamatosan várunk az ügynökök válaszára a fellépésekkel kapcsolatban, így nagy boldogsággal tölt el minket, amikor végül sikerül egymás kezébe csapnunk. Ezek azok a pillanatok, amik adrenalin löketet adnak a következő tárgyalásokhoz. Számunkra a legnagyobb kiteljesedés azt látni, amikor egy-egy általunk szervezett koncerten több tízezer ember ugrál boldogan és önfeledten a színpad előtt. Ugyanakkor pont ez az az időszak, amikor olyan fáradtak és leterheltek vagyunk, hogy nem is tudjuk szinte átérezni, mekkora dolog, amit összehoztunk. Sokszor akár napokkal, hetekkel később realizálódik bennünk.

Melyik fellépőt volt nehéz leszervezni idén?

Nagyon nehéz egy valakit kiemelni, de Ed Sheeran koncertjével például sokéves álmunk válik valóra idén. Nagyon örült neki a magyar közönség, szinte rögtön elkeltek a koncertjére szóló napijegyek, ez lesz az első alkalom, hogy hazánkban fellép. Évek óta próbáljuk elhozni a fesztiválra, ezidáig nem jártunk sikerrel. Tavaly, amikor a Sziget ideje alatt a környékünkön koncertezett, örültünk volna, ha sikerül beiktatni egy budapesti dátumot is, de akkor sajnos ez nem illeszkedett a terveikhez. Az ügynök azt ígérte, hogy
számolnak velünk, ha 2019-ben folytatódik a turné, de akkor ez egy nagyon távoli ígéretnek tűnt. Elmondhatatlanul boldogok voltunk, amikor pár hónappal később megkeresett minket, hogy eljött az idő, hogy konkrétumokról beszélgessünk.

Személyesen is találkozol a szupersztárokkal?

A fellépők és köztünk a turnémenedzser az a kapcsolattartó, akivel napi szinten egyeztetünk a fellépés részleteit illetően. Ő az az ember, aki a turné alatt a fellépővel utazik és a logisztikát megtervezi. A koncert napján is vele találkozunk először, amikor megérkezik a csapat a helyszínre, de sokszor előfordul az is, hogy összeismerkedünk, beszélgetünk a művésszel, ha nyitott személyiség és éppen ismerkedős hangulatában van.

Volt olyan zenész, akiért fiatalkorodban rajongtál és elintézted, hogy eljöjjön az egyik rendezvényetekre?

Igen, több ilyen is volt már, de persze nem azért hoztuk el őket, mert az én személyes kedvenceim, hanem mert rajtam kívül még több ezren várták, hogy fellépjenek a hazai fesztiválokon. Rajongó típusnak vallom magam, szívesen elmegyek a világ végére is, hogy lássam a kedvenc fellépőimet. Ez a fanatizmus kell hozzá szerintem, hogy az ember jól tudjon végezni egy olyan munkát, aminek igazából se eleje, se vége. A szezon alatt például a hétvégéken és éjjelente is készenlétben állunk, ehhez kell a motiváció: ilyen a zene szeretete és a rajongás – ezek visznek előre.

65887114_355446771709141_6255515477443870720_n

Megtaláltad életed történetét a Szigetnél?

Ez egy nagyon szép és izgalmas hivatás. Napról napra újra tudok lelkesedni, és mindig találok új kihívásokat, hiszen színes és sokrétű a munkám. Minden egyes részfeladatot élvezek: a sok zenehallgatástól, koncertlátogatástól kezdve, az ügynökségekkel való tárgyaláson át a szerződések fénymásolásáig. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy rögtön az egyetem után megtaláltam a helyem és olyasmivel foglalkozhatok, amit igazán szeretek.

Mit árulhatsz el 2020-ról?

Bár még előttünk áll az idei szezon is, már gőzerővel dolgozunk a jövő évi line-upon. Egyelőre konkrétumokat nem árulhatok el sajnos, de már több ajánlatot is elküldtünk, és reméljük, hogy minél
hamarabb kiderül a közönség számára is, hogy kik lesznek a jövő évi fellépőink.

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy fesztiválokra járjon. Milyen kedvezményeket biztosítotok?

Több lehetőség is rendelkezésre áll a magyar fiataloknak, hogy kedvezőbb áron jussanak hozzá a bérletekhez, napijegyekhez. Évek óta működik például a diákkedvezmény programunk, ahol érvényes nappali hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok jelentősen olcsóbb áron válthatnak belépőjegyet a fesztiválokra. Lehet nálunk önkénteskedni is, ilyenkor a dolgozók beosztásának összeállításakor a kollégáink figyelembe szokták venni, hogy az önkéntes segítőink a munka végeztével ne maradjanak le kedvenc előadóik fellépéséről sem.

Szerinted mi az, amit Budapest tud hozzátenni a Sziget fesztiválhoz?

Manapság Budapest nagyon trendi célpontnak számít az utazók körében: egyre jellemzőbb, hogy azok a fiatalok, akik a Szigetre érkeznek, nemcsak a fesztivál területén buliznak, hanem körülnéznek a városban is. Ez egy nagyon jó tendencia, a kommunikációnkban mi is igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy minél többet lássanak és ismerjenek meg a fővárosból a fesztiválok miatt hazánkba látogatók. A Sziget Magyarország egyik legmonumentálisabb és legsokoldalúbb kulturális rendezvénye, ami idevonzza a turistákat a világ minden tájáról. Engem pedig büszkeséggel tölt el, hogy nemzetközi szinten képviselhetek egy ilyen projektet, és ezáltal Budapestet, az otthonomat.