Itt vagyok

Ez a rejtélyes, fallal körülvett sziget Horvátország partjainál úgy néz ki, mint egy óriási ujjlenyomat a tengerben, és soha nem látott turistákat vonz.

A természet teremtő ereje időnként feldobhatja a fejünket , erről tanúskodik a rendkívül szokatlan és hihetetlenül érdekes Baljenac- sziget . A Bavljenac néven is ismert apró sziget a Šibenik szigetcsoportban a Horvát Köztársasághoz tartozik. A lenyűgöző rész az, hogy ez a kis sziget hogyan kapta az „ujjlenyomat-sziget” becenevet. Alig ível át fél négyzetmérföldre, az egész szárazföldet egy sor száraz kőfal borítja, amelyek emberi ujjlenyomat alakját adják. A Real Croatia elmagyarázza ennek az izgalmas szempontnak az okát: „Élelmiszer termesztése és borkészítés érdekében a helyiek bonyolult gipszkarton komplexumot építettek, hogy az elemek ne mossák el az értékes talajból megmaradt mennyiséget. Csupán 14 hektáron csaknem 24 kilométernyi, 200 évvel ezelőtt kézzel épített gipszkarton található.

Ha felülről nézzük, ez a föld egy óriási emberi ujjlenyomatnak tűnik a tengerben. Ez a történelem és rejtély sok turistát vonz, ami aggasztja a helyi közösséget, hogy a beáramló turisták megrongálják a gipszkartont. A gipszkartonok miatt a sziget felkerült az UNESCO ideiglenes listájára, hogy felkerüljön a kulturális örökség listájára. A horvát kormány komoly tárgyalásokat folytat az UNESCO-val, hogy felvegye a szigetet a világörökségi helyszínek listájára, mivel azt remélik, hogy a sziget egy napon ujjlenyomat lesz a globális spektrumon.

sziget 2 A Facebookon / @Croatia Times-on keresztül

A TecheBlog megosztotta Mark Sinobad természetvédő nézeteit: „Baljenac a kőcsipkeminta miatt keltette fel a kulturális örökség őrzőinek figyelmét. A Šibeniki Természetvédelmi Osztály a Zadari Egyetem javaslatára kérelmet készít Baljenac kulturális örökségkénti védelmi státuszára.” Ez valóban úgy néz ki, mint egy hely, amely minden utazó bakancslistáján szerepel.

Forrás: luxurylaunches.com