Itt vagyok

Ez a hatalmas, önellátó, úszó város Noé bárkájának modern értelmezése, amely 40000 lakosnak adna otthont a poszt-apokaliptikus világban.

Az ember okozta éghajlatváltozásnak köszönhetően a globális átlagos tengerszint folyamatosan emelkedik. A bizonyítékok szerint a tengerszint az Egyesült Államok partvidékén 2050-ig 10-12 hüvelykkel emelkedik. Ha a globális felmelegedést nem sikerül megfékezni, a szakértők szerint eljön az idő, amikor az óceánok számos szigetet, sőt kontinenst is elnyelnek. Miközben világszerte széles körű erőfeszítéseket tesznek az éghajlatváltozás lassítására, egy japán startup máris megkezdte a felkészülést a végítélet napjára. Az N-Ark nevű cég egy hihetetlenül ambiciózus úszó város terveit tárta fel, amely megvédi majd lakóit az emelkedő óceánoktól és más csapásoktól.

A Dogen City névre keresztelt, kör alakú várost úgy tervezik majd, hogy képes legyen megbirkózni az éghajlatváltozással összefüggő esetleges tengerszint-emelkedéssel, és ellenálljon a zord időjárásnak, sőt a cunamiknak is. A Noé bárkája által inspirált hatalmas úszó metropolisz kerülete 4 km (kb. 2,5 mérföld) lenne, és akár 40 000 ember befogadására is elegendő hely állna rendelkezésre. A japán cég szerint Dogen City körülbelül 10 000 főállású lakost és 30 000 turistát tudna eltartani, akik bármikor ellátogatnának ide.

Bár a részletek egyelőre szűkszavúak, az N-Ark azt állítja, hogy Dogen City teljesen önfenntartó lesz. A megaprojekt három különálló területre tagolódna, amelyek közé tartozik a lakható gyűrű, amely a fő lakóövezetet fogja tartalmazni. A lakosok egy órán belül bejárhatják majd a várost.

Emellett a városnak lesz egy tenger alatti adatközpontja is, amelyet a tenger természetes módon hűtene, és amely városirányítási és orvosi kutatási létesítményeket tartalmazna. Az úszó város élelmiszertermelő létesítményeket, iskolát, sportterületeket, kórházakat, parkokat, stadionokat, szállodákat és irodákat is kap.

Az N-Ark szerint az úszó metropolisz egy innovatív, tengervizet használó termesztési technológiát alkalmazna, amelynek segítségével évente 7000 tonna élelmiszert tudna előállítani. A vállalat továbbá végzett néhány számítást, és azt állítja, hogy a városnak évente nagyjából 530 000 gallon vízfogyasztása és körülbelül 3288 tonna éves szemétlerakása lenne.

Ezen kívül 22 265 000 kW energiát termelnének a város fenntartásához. Az N-Ark azonban nem árulta el a bóvli város lehetséges helyét, és nem nyilatkozott arról sem, hogy mekkora költségvetésre van szükség egy ekkora és összetett létesítmény megépítéséhez. Mégis, nagyon ambiciózus ütemtervet állított fel magának, a projekt becsült befejezése 2030-ra várható, ami enyhén szólva is nagyon vázlatos.

Forrás: luxurylaunches.com