Itt vagyok

Egy tál gazdagság! A Sotheby’s árverésén több mint 25 millió dollárért kelt el a Csing-dinasztia korabeli kínai műtárgy.

Több mint 25 millió dollárért kelt el egy finom, alig 4,5 hüvelyk átmérőjű porcelántál a Sotheby’s kínai műkincsek hongkongi árverésén. A 18. századi császári falangcai porcelántál Yongzheng kínai császár korának alkotása. A finom tál a képzett művészet, a festészet, a költészet és a kalligráfia ragyogó példája. Alice Cheng gyűjtő 2006-ban 19,3 millió dollárért szerezte meg a Christie’s hongkongi árverésén. A 18. századi műtárgyak forró áruk a művészvilágban.

A “falangcai”, azaz “idegen színek” apró tálkát éppen szombaton árverezték el Hongkongban több mint 25 millió dollárért, amivel Chen 5 millió dollár feletti, kiváló nyereséget ért el. A két fecskét, egy virágzó sárgabarackfát és egy fűzfát ábrázoló porcelán szépséget az tette igazán különlegessé, hogy a pekingi Tiltott Város császári műhelyeiben festették a Qing-dinasztia idején.

Regina Krahl kerámia-szakértő szerint: “Az olyan gyér és kifinomult természeti motívumokkal festett darabokat, mint amilyeneket itt látunk, és amelyek úgy “tekerednek” körbe az edényt, mint egy feltekert kéztekercs, csak nagyon rövid ideig készítették Pekingben”. A császári falangcai tál volt a második legdrágábban eladott tétel a Sotheby’s 50. évfordulós tavaszi árverésén Hongkongban. Zhang Daqian 251 millió HK$ (közel 32 millió USD) értékű Rózsaszín lótuszok arany vásznon című alkotása.

Liu Yiqian a 36 millió dolláros kupával.

Néhány évvel ezelőtt Liu Yiqian kínai műgyűjtő azzal került be a hírekbe, hogy 36 millió dollárt költött egy tenyérnyi Ming-dinasztia (1368-1644) csészére, és tréfásan kortyolt a tisztelt csirkecsészéből.

Forrás: luxurylaunches.com