Itt vagyok

Egy orosz mágnás elvesztette az 55 millió dolláros szuperjachtjáért folytatott bírósági csatát az Egyesült Királyság kormánya ellen. Bár nem szerepel semmilyen szankciós listán, a hatóságok rajtaütöttek és lefoglalták az üzletember hajóját, amelyet valójában 2021-ben hívtak meg az Egyesült Királyságba a szuperjacht-világbajnokságra.

Egy gazdag orosz iparmágnás elvesztette a jogi csatát az Egyesült Királyság kormánya ellen, amiért lefoglalták 38 millió fontos (~49 millió dolláros) luxus szuperjachtját. Egy londoni bíróság a kormány javára döntött, elutasítva a Szergej Naumenko által benyújtott beadványt, amely szerint az Egyesült Királyság döntése a 60 méteres (197 láb) “Phi” nevű hajó befagyasztásáról jogellenesnek minősül. Naumenko egy oroszországi ingatlankereskedő, aki nem szerepel a nyugati országok által Ukrajna lerohanása után meghirdetett szankciós listák egyikén sem. Kétségbeesett kísérletként, hogy visszaszerezze vadonatúj szuperjachtját, Naumenko úgy döntött, hogy beperli az Egyesült Királyság közlekedési minisztériumát, azt állítva, hogy soha nem vett részt semmilyen politikai tevékenységben, és semmilyen kapcsolatban nem áll Putyinnal. Ügyvédje azzal érvelt, hogy a visszatartás “aránytalan beavatkozás” volt a tulajdonjogába, és csak azért történt, hogy a hatóságok keményen nézzenek ki más jacht-tulajdonosokkal szemben.

A Phi már több mint egy éve a londoni Canary Wharfban dokkol.

A brit bíróság elutasította a keresetet, mivel erős közérdek fűződött a jacht lefoglalásához. “A külügyminisztert széles mérlegelési jogkör illeti meg annak eldöntésében, hogy a visszatartási jogkört a kormány külpolitikai céljainak megvalósítása érdekében kell-e gyakorolni” – mondta Ross Cranston bíró. Az ítélet szerint a hajót azzal az indokkal foglalták le, hogy “egy Oroszországgal kapcsolatban álló személy tulajdonában, ellenőrzése alatt áll, vagy egy Oroszországgal kapcsolatban álló személy üzemelteti”. A bíró azt is mondta, hogy bár a szuperjacht lefoglalása valóban beavatkozott Naumenko “tulajdonjogaiba”, az Egyesült Királyság közérdeke, hogy a szankciók révén a lehető “legmélyebb hatást” gyakorolja Oroszországra, nagyobb volt. Sir Ross megállapította, hogy “nagy vagyonnal” rendelkezik, és nem állította, hogy “pénzügyi nehézségeket szenved” egy “luxus szuperjacht” lefoglalása miatt.

Miután a beadványát elutasították, az orosz üzletember az ügyvédein keresztül közölte, hogy “csalódott” a bíróság döntése miatt, és vizsgálja a lehetőségeket, hogy fellebbezzen az ítélet ellen. Az ítélet az egyik első ilyen jellegű ítélet, amely megerősíti a brit kormány képességét a gazdag oroszok vagyonának lefoglalására. A The Telegraph beszámolója szerint nagyon keveset tudni Szergej Naumenkóról, aki feltehetően az 50-es éveiben jár és a nyugat-oroszországi Ural-hegységben él. Érdekes módon Naumenko még csak nem is használta 49 millió dolláros szuperjachtját. A Phi lett az első olyan jacht, amelyet az Egyesült Királyság vizein tartottak vissza, nem sokkal azután, hogy 2021 decemberében befejezte szűz útját Londonba érkezve.

A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség tisztviselői a Phi szuperjacht fedélzetén.

A Phi és annak szerencsétlen története –

A Phi-t a World Superyacht Awards 2021-es londoni díjátadójára hívták meg. A legénységet azonban meglepte, hogy a szuperjachtra a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség tisztjei szálltak fel órákkal az indulás előtt. A kedvtelési célú hajó azóta is az Egyesült Királyságban tartózkodik. A szuperjacht azonban a hatóságoknak is fejfájást okozott. Becslések szerint a Phi csak kikötési díjakból 150 ezer dolláros, tetemes számlát halmozott fel. Emellett az Egyesült Királyság kormánya már mintegy 5 millió dollárnyi fenntartási költséget fizethetett ki azóta, hogy tavaly márciusban lefoglalták a hajót.

A lenyűgöző szuperjachtot a holland Royal Huisman építette. A kívülről gyönyörű mélykék árnyalatban pompázó, elegáns külsőt a Cor D. Rover Design tervezte, míg a belső kialakítást a Lawson Robb végezte. A Phi alumínium hajótesttel és alumínium felépítménnyel rendelkezik, és 2 MTU motor hajtja, amelyek 22 csomós végsebességet biztosítanak számára. A hajó elég nagy ahhoz, hogy akár 12 vendéget is befogadjon. Rendelkezik egy édesvízi úszómedencével, amely egy süllyeszthető medencefedéllel fedhető le, és egy gombnyomással lezárható. Ezenkívül a Phi büszkélkedhet egy 300 palackos, végtelenített borospincével az alsó fedélzeti lobbyban, amelynek falai óriási tükrökből készültek, amelyek egy végtelen, borosüvegekkel díszített folyosó illúzióját keltik.

Forrás: luxurylaunches.com