Itt vagyok

Egy két futballpályánál hosszabb, közel 3000 luxusautót szállító teherhajó kigyulladt, és már napok óta ég Hollandia partjainál.

Kigyulladt egy közel 3000 járművet szállító teherhajó Hollandia partjainál, a holland parti őrség pedig arra figyelmeztet, hogy a tűz eloltása több napig is eltarthat. A Fremantle Highway nevű, 199 méter hosszú, japán tulajdonú teherhajó kedden lobbant lángra, miközben az egyiptomi Port Saidba tartott, és a legénység egy tagja életét vesztette, többen pedig megsérültek. A Bloomberg jelentése szerint a teherhajó fedélzetén lévő mintegy 350 járművet feltehetően a Mercedes-Benz Group AG gyártotta. A Shoei Kisen Kaisha Ltd., a panamai zászló alatt közlekedő hajó tulajdonosa közölte, hogy együttműködik a helyi hatóságokkal. “Továbbra is mindent megteszünk a tűz eloltása érdekében, és azon dolgozunk, hogy a lehető leggyorsabban megoldjuk a helyzetet” – áll a vállalat közleményében.

Twitter / @Kustwacht_nl

A hajó által szállított járművek Szingapúrba tartottak a japán vállalat szerint, amely a rakományban lévő elektromos autót gyanította a tűz lehetséges okaként. A vállalat azt állította, hogy “jó esély van arra, hogy a tűz elektromos autókkal kezdődött”, amelyek közül mintegy 25 volt a fedélzeten. “De nem vagyunk teljesen biztosak az okban, várjuk a vizsgálatot”. Arról nincs információ, hogy a Mercedesen kívül mely autógyártók járművei voltak a fedélzeten.

Jelenleg a mentőhajók folyamatos vízpermetezéssel küzdenek a tűz megfékezéséért. A holland parti őrség figyelmeztetett, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy az a teherhajó elsüllyed, ami hatalmas ökológiai katasztrófát okozna. A területet, ahol a hajó kigyulladt, az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Állítólag több mint 10 000 vízi és szárazföldi faj gazdag változatosságával rendelkezik. Ez a baleset kísértetiesen emlékeztet arra a tavalyi esetre, amikor egy 4000 Porschét és Volkswagent szállító teherhajó kigyulladt és végül az Atlanti-óceán fenekére süllyedt. Remélhetőleg a Fremantle Highway nem jut ugyanerre a sorsra.

Forrás:luxurylaunches.com