Itt vagyok

Egy Ferrari 250 GTO Nardi kormánykerék jellegzetes fa peremmel 33 000 dollárért kelt el

Hacsak nem élt egy szikla alatt, tisztában kell lennie azzal, hogy a Ferrari 250 GTO a valaha épített legkívánatosabb és legértékesebb motorautó. A világ legdrágább autójának jelenlegi rekordját egy 1963-as Ferrari 250 GTO tartja, amelyet 2018-ban magánkiadáson adtak el 70 millió dollárért . Amikor a 250 GTO 36 példánya közül valamelyik átlépi az aukciós blokkot, tudjuk, hogy új eladási rekord fog születni. A gyűjtők körében azonban nem csak az ultraritka GT-autó nagyon kívánatos; kiderül, hogy bármi, ami a 250 GTO-val kapcsolatos, ugyanolyan értékes. Néhány nappal ezelőtt egy Nardi által gyártott Ferrari 250 GTO kormánykereket árverésre bocsátott az RM Sotheby’s, és hatalmas 24 000 GBP-t (körülbelül 32 500 dollárt) sikerült kihozni belőle.

kormány 2

Mielőtt a kormányról beszélnénk, fontos, hogy beszéljünk egy kicsit az olasz Nardi gyártóról. A céget Officine Nardi néven alapította Enrico Nardi 1951-ben. Az olasz márka versenyprototípusok és egyedi autók gyártásával indult, de később átkerült az után gyártott, nagy teljesítményű alkatrészekre, mint az elosztók, főtengelyek, vezérműtengelyek és kormánykerekek. A cég megalapítása előtt Nardi sikeres versenyző volt a Lanciánál, majd a Scuderia Ferrarihoz csatlakozott tesztpilótaként, fejlesztőmérnökként és versenyzőként. Ezzel közel került Enzo Ferrarihoz.

kormány 3

Az 1950-es években a Nardi kormánykerék kezdett nagy népszerűségnek örvendeni, és szinte minden népszerű európai autógyártó elkezdte ezzel szerelni csúcskategóriás autóit. Szinte az összes Ferrari abból a korszakból Nardi fa kormányt kapott, beleértve a 250 GTO-t is. Az RM Sotheby’s által elárverezett példán a márkanévre jellemző fekete vonal a fa peremén, a három küllőn pedig egy sraffozás minta látható. A Nardi kormánykerék a megfelelő felszerelés mind a Ferrari 250 SWB, mind a 250 GTO számára. Az eladás előtti becslések szerint 4100–7000 dollár volt, de végül a felső határ közel ötszöröséért kelt el, ami tovább mutatja a Ferrari 250 GTO körüli hisztériát.

kormány 4

Forrás: luxurylaunches.com