Itt vagyok

Egy 460 éves ókori földgömb, amely még Ausztrália felfedezése előtt világot mutat be, 40 000 dollárt kérhet egy aukción.

Ha valaki felfedez egy ősi leletet, az feltárja a korszakot és a létező világot. Az egyik ilyen fantasztikus lelet egy felbecsülhetetlen értékű földgömb, amely a 16. századból származik. Ez a legrégebbi tárgy, amely valaha árverésre került. Lenyűgöző részleteket tárt fel abból az időből. Egyrészt tengeri szörnyeket, hajókat és Tritont, a tenger görög istenét ábrázolja. A csaknem 500 éves földgömbön nem láthatók Ausztrália nyomai, ami azt bizonyítja, hogy feltáratlan. Ausztrália nem más, mint egy homályos déli szárazföld, az úgynevezett Terra Incognita a földgömbön.

föld gömb 2

Eközben Japánt „Sipannge”-nek, míg a Jáva melletti szigeteket „Gryforum Insulének”, az Egyesült Államokat pedig „Devicta ann 1530”-nak hívják.

föld gömb 4

A történelmi földgömb eredetileg Edward Croft-Murray őrnagy, a British Museum nyomatainak és rajzainak őrzője volt . A 3,5 hüvelyk átmérőjű földgömb faragott fából és papírból készült, és a Hansons Auctioneers brit cég ingyenes értékelése során került elő. Jim Spencer, a Hanson’s Könyvtári Aukciójának vezetője teljesen ledöbbent, amikor ez a rendkívül ritka asztali földgömb megérkezett a cég Staffordshire-i eladótermébe egy ingyenes értékbecslésre. Annak ellenére, hogy az eladó nem volt biztos a fontosságában, Hanson gyorsan utánajárt, és körülbelül 1550/60-ra datálta.

föld gömb 3
Spencer magyarázta a CNN-nek, „Alig vártam, hogy elkezdhessem a kutatást. Azt hiszem, nem lehet megmondani, hogy mekkora a pénzben kifejezett értéke, mert nincs mihez hasonlítani, de 20 000-30 000 GBP között tartom, és úgy érzem, hogy ezt biztosan el kell érnie vagy túlszárnyalnia. Tengeri szörnyeket ábrázol, mivel abban az időben az emberek azt hitték, hogy fantasztikus lények élnek a hullámok alatt. 1583-ban Sir Humphrey Gilbert angol felfedező azt állította, hogy egy utazás során egy oroszlánszerű szörnyeteggel találkozott „csillanó szemekkel”. Így folytatta: „Oly sok helyet még nem fedeztek fel. Elképesztő belegondolni, hogy ez a kényes kis földgömb milyen történelmi eseményeket élt át. Amellett, hogy két világháborút élt át, egy évszázaddal az 1666-os londoni nagy tűzvész előtt készült. Számomra múzeumi darabnak tűnik. Biztosan az egyik legkorábban piacra kerülő földgömb.

föld gömb 5

Forrás: luxurylaunches.com