Itt vagyok

Az Egyesült Nemzetek Szervezete támogatásával Dél-Korea építi a világ első úszó városát – teljes mértékben fenntartható lesz, több, a tengerfenékhez horgonyzó szigetből áll, és 2025-re készül el.

Dél-Korea megrohanta a világot K-drámáival, de jön 2025, és a közönséget is elbűvöli a világ első lebegő városának kínálatával. Ez az első a maga nemében úszó város Busan városának partjainál fog lakni. A teljesen árvízálló infrastruktúrával ezek az ember alkotta szigetek jó példát mutatnak az önellátó és az ENSZ által támogatott lakásra. Erős lesz, nem könnyen elönthető, és szilárdan a tengerfenékhez rögzítve könnyedén elviseli a természeti katasztrófákat, például az árvizeket, a cunamit és az 5. kategóriás hurrikánokat. Visszatérve a fenntarthatósághoz és az önellátáshoz, a sok lakást napelemekkel látták el az épületek tetején, amelyek fontos szerepet játszanak az áramtermelésben és a saját élelmiszertermesztésben.

úszó 2

úszó 3

Oceanix szerint a lakosoknak „elsősorban növényi alapú étrendből” kell élniük, ami csökkenti a tér-, energia- és vízkészletek terhelését. Az ENSZ-Habitat, az Oceanix és a Busan Metropolitan City a világ első önellátó prototípusának kifejlesztésén fog dolgozni, amely képessé teszi az embereket arra, hogy biztonságban legyenek a klímaváltozás katasztrófáival szemben. A Design Taxi jelentései szerint az UN-Habitat ügyvezető igazgatója, Maimunah Mohd Sharif azt mondta: „A fenntartható lebegő városok a rendelkezésünkre álló éghajlati alkalmazkodási stratégiák arzenáljának részét képezik. A vízzel való harc helyett tanuljunk meg harmóniában élni vele. Várjuk a természetalapú megoldások kidolgozását a lebegő város koncepción keresztül, és Busan az ideális választás a prototípus bevezetésére.”

úszó 4

úszó 5

A Daily Mail megosztotta, hogy a város méretét még nem határozták meg, de a nagyobb, 75 hektáros falvak akár 10 000 lakost is befogadhatnak az Oceanix becslései szerint. Mivel az éghajlatváltozás a világ több részén komoly problémát jelent, csak idő kérdése, hogy az ilyen lebegő városok az egyetlen módja a túlélésnek a bolygón. Ismeretes, hogy a világon minden ötödik emberből kettő él a parttól körülbelül 60 mérföldön belül, és a világ megavárosainak 90 százaléka ki van téve az emelkedő tengerszintnek.

úszó 6

Forrás: luxurylanches.com