Itt vagyok

ADJ MAXIMÁLIS BIZALMAT AZ ÜGYNÖKÖDNEK, MERT Ő TESZ MODELLÉ

 

A Visage Modellügynökség vezetőjeként olyan világhírű modelleket indított el a siker útjára, mint Mihalik Enikő és Ebergényi Réka – Kajdi Csabával beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet 2000-ben, hogy belépj a modell-világba?

Már a nagymamám és a nagymamám nõvére is ebben a világban dolgozott Párizsban, de ekkor még nem gondolkoztam ezen komolyan. Kommunikáció és PR szakon diplomáztam. A suli mellett  együtt dolgoztam egy stylisttal és a Magyar Televizióban öltöztettük a bemondókat, nem volt igazán stylist munka, de annak neveztük magunkat. Később fizetési problémák merültek fel a televiziónál és nem tudtam tovább ottmaradni, de nagyon segítőkészen beajánlott egy barátnőjéhez, akinek modellügynöksége volt. Három-négy hónapot dolgoztam itt, de nem éreztem annyira jól magam. Hamar felismertem, hogy milyen gondokkal küzd a hazai modellszakma és hamar felismertem a gyerekbetegségeit is a szakmának. Azt gondoltam, ezt én is meg tudnám valósítani egyedül, sőt mi több, még jobbat is  tudnék, mint ez az ügynökség.

Több nyelven beszéltem anyanyelvi szinten, világlátott srác voltam és bennem volt még az a hihetetlen fiatalokra jellemző naivitás is, amikor az ember azt hiszi minden sikerülhet és nincsenek akadályok az életben.

Amikor a modelleknek meséltem az ötletemet – hogy ügynökséget nyitok –  örültek neki, mert hiába volt rengeteg ügynökség, szinte alig akadt egy-két profi modellügynökség itthon. Később öszehívtam az összes ügynökséget, hogy kialakítsunk egy rendszert, aminek mentén tudunk együtt dolgozni. Ilyen volt például, hogy egy modellt egy ügynökség képviselhet csak, vagy minimalizáljuk az árakat bizonyos területeken és olyan szövetséget próbáljunk létrehozni ami erősít bennünket.

Ez sajnos nagyon nehezen volt  megvalósítható, mert sosem számoltam azzal, hogy nálunk még ilyen téren sincs semmiféle összetartás. Sajnos modellmenedzselésnek nincs a mai napig kultúrája. Számomra ez elfogadhatatlan.

Hol tartasz most?

Kétféleképpen lehet jó modellt találni: Ismertté teszed az ügynökséget, folyamatosan építed a nevet és feddhetetlen vagy. Ha jó a híred, akkor hozzád fognak jelentkezni a legjobb modellek és belép az ajtón a lottó ötös, akit utána már csak jól kell tudni managelni.

jelentkezni a legjobb modellek és belép az ajtón a lottó ötös, akit utána már csak jól kell tudni managelni.

Nekem szerencsém volt.  Már a kezdetek kezdetén, amikor három hónapos volt az ügynökség besétált az ajtón Ebergényi Réka. Akkor még én sem tudtam igazán, miről szól ez a szakma, ő sem tudta. Kialakult egy bizalom, egymás bőrén tanultuk meg ezt az egészet. Réka hatalmas sikereket ért el meg a kétezres években: L’Oréal, Lancôme, Patek Philippe óra kampány és még sorolhatnám.  Ezt követően, aki hasonlóan kiemelkedő volt, az Mihalik Enikő. A Gucci kampánnyal indított, de más volt már tíz év tapasztalattal.

Hogy találkoztál Enikővel?

Enikő békéscsabai, nagyon jó kapcsolatom volt egy pici békéscsabai ügynökséggel, akik megtalálták őt. Láttam róla egy fotósorozatot, akkor még teljesen ismeretlen volt. Felhívtam ezt a békéscsabai ügynökséget, hogy mit tudnak Enikőről. Megadták a számát, felhívtam Enikőt, aki akkor Párizsban volt a Fashion Weeken. Megbeszéltük, ha jön Magyarországra, akkor benéz hozzám, az ügynökséghez. Beszéltem Enikő párizsi ügynökségével, hogy én legyek az ő anyaügynöksége, amibe belementek.

Átütő sikert nem értünk el az elején, így mondtam Enikőnek egy decemberi időszakban, hogy menjen haza Békéscsabára, s hozza formába magát a következő Fashion Weekre, ami januárban indult. Enikő ezt nagyon komolyan vette, elindult a new yorki Fashion Weeken, és ebben a szezonban egyszerűen aratott. Megkapta a Gucci bemutatóját  is Milánóban. A Gucci akkori tervezőnője szerette volna Enikőt a kampányba is. A kampány fotósának pedig, Inez Van Lamsweerdenek annyira tetszett Enikő, hogy kizárólagosságot kért három hónapra, amiért cserében minden munkájára elvitte. A francia Vogue-ra, a Harper’s Bazaarra, az ID-ra, V Self service stb. Ezután jött egy olyan május, ahol minden címlapon Enikő volt, így berobbant a piacra és onnantól kezdve  megállíthatatlan volt. A divatszakma kedvence lett.

Személyes sikerként élted meg?

Mi egy transport ország vagyunk ezen a téren, így a személyes siker abban rejlik, hogy tudom, melyik külföldi ügynökségnél lesz jó a lányoknak. Van, aki commercial területen erős, más a divat világában, valaki mindkettőben, máshol pedig a menedzsment vagy a self-menedzsment dominál. Az az én anyaügynökségi feladatom, hogy eldöntsem, melyik ügynökséghez viszek egy adott személyt. Rékát  például egy pici milánói ügynökségnél  indítottam el, tekintve, hogy nulla tapasztalata volt, nem beszélt angolul es itt még nem akkora a tét. Nem találkozott nagy ügyfelekkel, mert még nem volt tapasztalata. Enikő miután hozzámkerült, láttam, hogy  Párizs túl erős piac, ezért inkább Ázsiába küldtem tapasztalatot szerezni, s az első erős anyagai Tokyoban és Koreában jöttek ki.

külföldi ügynökségnél lesz jó a lányoknak. Van, aki commercial területen erős, más a divat világában, valaki mindkettőben, máshol pedig a menedzsment vagy a self-menedzsment dominál. Az az én anyaügynökségi feladatom, hogy eldöntsem, melyik ügynökséghez viszek egy adott személyt. Rékát  például egy pici milánói ügynökségnél  indítottam el, tekintve, hogy nulla tapasztalata volt, nem beszélt angolul se itt még nem akkora a tét. Nem találkozott nagy ügyfelekkel, mert még nem volt tapasztalata. Enikő miután hozzámkerült, láttam, hogy  Párizs túl erős piac, ezért inkább Ázsiába küldtem tapasztalatot szerezni, s az első erős anyagai Tokyoban és Koreában jöttek ki.

Mennyire lehet életcél a modellkedés?

Nagyon sok emberben felmerül és én is sokszor kapom ezt a kérdést. Azt szokták mondani, a modellkedés pár évig tart csupán, utána azonban semmi nem történik, hiszen nem járt iskolába az illető. Azt látom, hogy ez így nem igaz. Ha valamibe nagyon sok munkát és energiát beleteszel, az mindenképpen visszaköszön később. Mihalik Enikőt mindenki ismeri és elismeri szakmailag. Ha beleraksz két-három évet a modellkedésbe és nem jön meg az átütő siker, akkor mellette járhatsz suliba levelezőn, vagy nappalin, tehát millió egy lehetőséged van. Enikő betöltötte a harmincegyet júniusban. 

Felismertük benne azt a skillt, hogy nagyon jól tud beszélni, kommunikálni. Jelenleg azon dolgozunk, hogy indítsunk egy saját vlog csatornát neki, ahol a gyönyörű megjelenés mellé  most így személyiség is párosul, megszólal. Tekintve, hogy magyar anyanyelvű, visszacsatlakozunk Magyarországra, mert itt tud karriert elindítani – például lehet műsorvezető, vlogger, írhat könyvet, bármit. Tehát egy ügynök feladata nem áll meg ott, hogy modelleket küldözget a világ minden tájára. Indítottam már el nagyon sok más lányt televíziózás, újságírás, színészkedés felé. Ha Magyarországon marad valaki, akkor tudok ezen a téren foglalkozni vele. Rengeteg lehetőséget tud adni ez a szakma.

Mentél keresztül olyan időszakon, amiről úgy gondoltad, nehéz lesz túlélni?

Nem volt ilyen. Alapvetően pozitívan gondolkodom – nálam a probléma nem gondot jelent, hanem megoldandó feladatot. Nem kesergek. Okozhatnak akadályt egy adott országban a törvények, a lehetőségek vagy a piac. Azt gondolom, aki céltudatos, intelligens, el akar érni valamit az életben, az meg tudja valósítani önmagát. Nem hiszek abban, hogy az én problémámról mások tehetnek. Ellenben amit nagyon nehezen viselek, amikor becsapnak olyanok akikert nagyon sokat tettem.

_DSC0696

Elég nagy nemzetközi kapcsolatrendszerre tettél szert. Hogy hogy itthon maradtál?

Szeretem Budapestet, pedig a gyökereim nem csak ide kötnek, hanem Franciaországba is. Nem terveztem, hogy itt fogok élni. Amikor befejeztem az iskoláimat és készültem vissza, a nagymamám Párizsban élt, anyukám pedig Dél-Franciaországban. Aztán jött ez a lehetőség. Kételkedtem, nem itt akartam megalapozni a jövőmet, hiszen huszonöt évesen még mehettem volna bármerre. Kérdeztem is anyukámtól:  ,,Hú mama, ha most ezt elkezdem, hogyan fogok visszaköltözni Franciaországba?” Erre azt válaszolta: ,,Jaj, ezzel ne foglalkozz! Ez egy munka, egy lehetőség, amit bármikor eladhatsz és hazaköltözhetsz.” Viszont azt nem mondta, hogyha felépítek valamit, ami aztán a gyerekem lesz, beleölök rengeteg időt és energiát, akkor már nem biztos, hogy fel akarok állni. Amikor minden egyre jobban megy, jól élek, nem biztos, hogy fel akarom adni. Ami pedig még inkább ideköt, hogy itt, Magyarországon lehet a világ legszebb lányait megtalálni, itt vannak olyan potenciális modellek, akiket külföldön el lehet adni. Én nem lennék jó ügynök, ha nem lenne Mihalik Enikő vagy Ebergényi Réka.

Ha egy pillanatot újra átélhetnél a szakmában, melyik lenne az?

Ebergényi Réka és Enikő is Victoria’s Secret modell volt – nekem ez a kettő az a siker, amiket bármikor újraélnék. Enikőnél azt is, amikor megkapta a Gucci kampányát és a bolt nyitására eljött az egész város. Mindig az volt a legcsodálatosabb a munkámban, hogy bejött hozzám a rút kiskacsa és hattyú lett belőle. Az, ahogy ezt az egész folyamatot végigkövetem és végigküzdöm velük, ahogy nálam válnak topmodellé. Ezek azok a pillanatok, amiért érdemes dolgozni. De hozzáteszem, nagyon sok szó esett Mihalik Enikőről, vagy Ebergényi Rékáról, de itt meg kellene említenem még rengeteg más nevet is az elmúlt 18 évből, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Egy ügynökséget egy nagy név fellendít, de a teljes teljesítményt maga az ügynökség modellcsapata adja meg. Az elmúlt 18 év során fantasztikus lányokkal es fiúkkal dolgoztam együtt és  azt hiszem ez a szakmai siker.

folyamatot végigkövetem és végigküzdöm velük, ahogy nálam válnak topmodellé. Ezek azok a pillanatok, amiért érdemes dolgozni. De hozzáteszem, nagyon sok szó esett Mihalik Enikőről, vagy Ebergényi Rékáról, de itt meg kellene említenem még rengeteg más nevet is az elmúlt 18 évből, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Egy ügynökséget egy nagy név fellendít, de a teljes teljesítményt maga az ügynökség modellcsapata adja meg. Az elmúlt 18 év során fantasztikus lányokkal es fiúkkal dolgoztam együtt és  azt hiszem ez a szakmai siker.

Mit üzennél azoknak, akik gondolkoznak azon, hogy ebbe belevágjanak?

Azt javaslom, mielőtt elmennek egy ügynökséghez, pontosan járják körbe ezt a területet. Ha körbejárták, eldöntötték, akkor pedig maximális bizalmat adjanak az ügynöküknek, mert ő az, aki modellé fogja alakítani őket.

Öt-tíz év múlva is te viszed majd a hátadon az ügynökséget?

Nekem van egy saját életem és van külön a munkám – ezt a kettőt nem keverem. Nem vagyok egy fashion addict, akinek mindene erről szól, A baráti köröm sem divat szakmabeliekből áll. Volt egy időszak (huszonöttől harmincötig), amikor tényleg minden fashion weeken, rendezvényen ott kellett lennem, de ez lecsengett. Húsz év múlva szeretnék kényelmesen a háttérből irányítgatni vagy mással foglalkozni.

Nevelsz ki utódot?

Nem szeretnék mindent én csinálni, sem szerepelni.  Eljön az a pont, amikor átadom a stafétabotot egy fiatalnak, aki motivált, tele van energiával. Szeretek fiatalokkal dolgozni, mert nagyon szeretem az energiájukat, a motiváltságukat és hogy semmi sem lehetetlen. Nyilván az a szakmai tapasztalat és tudás, ami nálam van az elengedhetetlen. A kettő kombinációja az igazi siker. De egyelőre maradok.