Itt vagyok

A szaúdi herceg, MBS vásárolta meg 450 millió dollárért, és a világ legdrágább festménye, a „Salvator Mundi” valójában hamisítvány is lehet.

A Salvator Mundi, amelyen a Mona Lisának nevezett Jézus feltűnő képe látható, több okból is a címlapok közé került. Az egyik, amiért 2017-ben 450 millió dollárt vittek le, most pedig a hamisítványnak nevezett jelentésekért! Igen ez így van! Amikor felfedezték, azt mondták, hogy egy rég elveszett, de teljesen hiteles da Vinci. Kiderült azonban, hogy a Jézus-portrét csak a reneszánsz mester „tulajdonította, felhatalmazta vagy felügyelte”. Állítólag egyik felügyelője vagy tanítványa festette meg maga a legenda segítségével.

festmény 2

A műalkotást a közelmúltban a Museo Nacional del Prado (a Madrid központjában található fő spanyol nemzeti művészeti múzeum) „nem eredeti Da Vincinek” minősítette. A Prado leminősítése egyúttal „egy vezető múzeum legkritikusabb reakciója a Christie’s eladása óta”.

A múzeum katalógusában (a „Leonardo és a Mona Lisa másolata” című kiállításhoz), amely két listát tartalmaz: magának a reneszánsz embernek a festményeit és a da Vinci által tulajdonított, engedélyezett és felügyelt műveket, a Salvator Mundi a utóbbi kategória. Továbbá kijelenti: “Voltak pillanatok, amikor Leonardo nehezére esett festeni perfekcionizmusa miatt, és számos más foglalkozása és tanítványai vállalták a feladatot.”

Az ikonikus festmény Krisztust a világ Megváltójaként ábrázolja, és körülbelül 1500-ra datálható. 450 millió dollárért adták el a Christie’s New York-i akcióján, és ezzel megdöntötte a nyilvános aukción valaha eladott legdrágább műalkotás rekordját. . A vásárló állítólag Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Szaud herceg volt; a tulajdonjog valódisága azonban ismeretlen maradt.

Forrás: luxurylanches.com