Itt vagyok

A Sotheby’s 50 000 dollárért árulja ezt a rendkívül ritka vintage Apple tornacipőt, amely az egyik legelismertebb Apple márkájú terméknek számít.

Egy ultra ritka, Apple márkájú tornacipő párja eladó, és a tiéd lehet, ha hajlandó vagy kiadni belőle 50 000 dollárt. De a lehengerlő kikiáltási ár meglehetősen indokoltnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy ezt a pár edzőcipőt még soha nem adták el a nagyközönségnek. A rendkívül gyűjthető, 10,5-es méretű amerikai férfi edzőcipő párját a neves aukciósház, a Sotheby’s árverés helyett fix áron értékesíti, ami kissé meglepő. A tornacipő teljes története nem teljesen ismert, de az aukciósház állítása szerint egyszeri ajándékba adták egy országos értékesítési konferencián az 1990-es évek közepén. A Sotheby’s azt is megjegyezte, hogy az Apple “a 80-as évek közepén valóban elindított egy ruházati és kiegészítő termékcsaládot, amelyben az esernyőktől kezdve a kézzel fújt kristály söröskorsókig minden megtalálható volt, a tornacipőket, amelyeket az Omega Sports gyártott és a vintage szivárványos Apple-logóval jelölték, soha nem adták el a nyilvános piacon”.

Még 2016-ban a Heritage Auction aukción kelt el egy hasonló, Apple márkájú tornacipő, amelynek becsült értéke 30 000 dollár volt. A testre szabott edzőcipőt egy garázsvásáron találták a kaliforniai Palo Altóban. Később, 2018-ban Leon Benrimon, a Heritage Auction modern és kortárs művészetért felelős igazgatója az Esquire-nek nyilatkozott: “Úgy gondoljuk, hogy ezek egy pár prototípus tornacipők voltak, amelyeket az Apple számára készítettek az 1980-as évek végén vagy az 1990-es évek elején. Úgy gondoljuk, hogy csak két pár készült, a másik pár pedig az Apple archívumából származik. A miénk a pár, ami szerintünk az egyetlen ismert magánpár”.

A leírásban megjegyezték, hogy a cipők állapota “a kornak megfelelő, a hiányosságok közé tartozik a sárgulás a talpközép és a ragasztó körül, valamint a lábujjdobozokon lévő enyhe foltok”. Szinte teljesen fehérek, kivéve a retró, többszínű Apple-logót.

A New Balance 992-es tornacipő volt Steve Jobs egyik kedvence.

Emellett egy pár alternatív, piros cipőfűző is található a dobozban. 2019-ben a Concepts és a párizsi cipőtervező és -gyártó Mephisto együttműködve egy limitált szériás tornacipőt készített, amely az Apple edzőcipői előtt tisztelgett, és amelynek ára 390 dollár volt. Bár nem volt az eredeti hivatalos rebootja, a Concepts x Mephisto “Apple” Sneaker elég lenyűgözően nézett ki.

Forrás: luxurylaunches.com