Itt vagyok

A Rolls-Royce Dawn gyártása hét év után véget ért, amikor a brit gyártó a Spectre EV piacra dobására készül.

A Rolls-Royce Dawn a naplementébe száll, amikor az ikonikus brit luxusautó-gyártó bejelentette a kabrió hétéves gyártási sorozatának végét. A Rolls-Royce még 2022 márciusában leállította a Dawn és kupé testvére, a Wraith új megrendeléseit. A modern kori Dawn a 2015-ös Frankfurti Autószalonon mutatkozott be a zászlóshajó Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe sikere után. A nyitott tetős modell egy ikerturbós, 6,6 literes V12-essel debütált, amely 563 lóerőt és 575 font lábot produkált. Két évvel később a gyártó bemutatott egy erősebb Black Badge verziót, amely a V12 teljesítményét 593 LE-re és 620 lb.-ft-re növelte.

A Rolls-Royce Dawnt a kétajtós Wraith kupéból fejlesztették ki. Bár megtartotta az üléselrendezést és a hátsó csuklós ajtókat, a brit márka azt állítja, hogy a panelek 80 százaléka teljesen egyedi volt a kabrió változatban. A Rolls-Royce még azt is fontolóra vette, hogy összecsukható keménytetőt adjon a modellnek; végül azonban egy szövettetővel készült, amely olyan anyagok keverékéből készült, amelyek még kasmírt is tartalmaznak. A cég még egy manökent is használt parókában, hogy tökéletesítse a légáramlást a tető felett a fejlesztés során. A Rolls-Royce állítása szerint a Dawn a világ legcsendesebb kabriója, amely körülbelül 20 másodperc alatt összecsukható, miközben akár 31 mérföld/órás sebességgel halad.

Míg a Dawn a márka történetében a legkelendőbb droptopnak bizonyult, a Rolls-Royce nem tervez azonnali cseremodellt. Ehelyett a vállalat jelenleg az első teljesen elektromos modelljére, a Spectre-re koncentrál. Bár a cég úgy döntött, hogy nem fedi fel jövőbeli tervét, előfordulhat, hogy a Spectre átalakítható változatát láthatjuk. Egyelőre a Ghost, a Phantom és a Cullinan marad a Rolls-Royce portfóliójában, mint belsőégésű motorral hajtott modellek.

Forrás: luxurylaunches.com