Itt vagyok

A Rolex replikák olyan kifinomulttá váltak, hogy még a szakértők számára is rendkívül nehéz megkülönböztetni a hamisítványt az eredetitől.

Riasztóan megnőtt a másodlagos órapiacra kerülő kifinomult, hamisított luxusórák száma, amelyeknek állítólag mintegy felét a Rolex utánzatok teszik ki. A Watchfinder & Co. vezérigazgatója, Arjen van de Vall a Bloombergnek adott interjúban elmondta, hogy a tavaly az eladók által átvett használt high-end órák közel 10%-a hamisítványnak bizonyult a szigorú hitelesítési eljárásuk során. “A Rolex a legigényesebb luxusóramárka és a legnagyobb a kereslet iránta, ezért a legtöbbet másolják” – állította van de Vall. A Watchfinder cikke szerint évente mintegy 40 millió hamisított órát készítenek, ami kétszerese annak, amit Svájc állít elő, és ez nagyjából 1 milliárd dolláros profitot termel.

Arjen Van de Vall , a WatchFinder vezérigazgatója.

Van de Vall szerint a Watchfinder szakemberei egykor a hamisítványok 80 százalékát már ránézésre is képesek voltak kiszűrni. Az új replikaórák kifinomultsági szintjének és pontosságának köszönhetően azonban ma már csak 20 százalékuk azonosítható vizuálisan hamisítványként. A hamisítványok némelyike annyira meggyőző, hogy még a legavatottabb szakértőket is képes becsapni. A Richemont tulajdonában lévő vállalat vezérigazgatója azt állítja, hogy az alkalmazottaknak “mostantól részletesebb vizsgálatokat kell végezniük, beleértve az órák tokjának felnyitását és a szerkezetek ellenőrzését, hogy felismerjék a csúcskategóriás hamisítványokat”.

A replikaórák térnyerésének kezelésére a Rolex tavaly még egy certified pre-owned programot is indított, amely hitelesíti a hivatalos kereskedőkön keresztül értékesített használt órákat. Nyilvánvaló, hogy nem a Rolex az egyetlen luxusóramárka, amelyet érint ez az egyre növekvő probléma. “Gyakorlatilag az összes nagy luxusmárka replika- vagy klónóráját – nagyon, nagyon jó minőségű órákat – látni” – mondta van de Vall. A hamisítás elképesztő mértékű növekedése a gyorsan emelkedő áraknak és az őrületes kereslet és a szűkülő kínálat közötti egyre szélesedő szakadéknak tulajdonítható. A luxusóra-ipar példátlan fellendülést élt meg a világjárvány idején, az árak az egekbe szöktek ez idő alatt. A piac az elmúlt évben lehűlt a növekvő gazdasági bizonytalanságok miatt, de még mindig rengeteg olyan rendkívül kívánatos óra van, amely megőrizte az unobtán státuszát.

Forrás: luxurylaunches.com