Itt vagyok

A Porsche összefogott egy osztrák hajóépítővel, hogy létrehozzon egy 655 000 dolláros limitált szériás elektromos motorcsónakot, amelyet ugyanaz a hajtáslánc hajt majd, mint a közelgő Macan EV-t.

A Porsche jövőre vonatkozó útiterve nagyon agresszív és ambiciózus villamosítási stratégiát tartalmaz. Nemcsak a Boxster/Cayman család lesz teljesen elektromos hajtású 2025-re, hanem a német autógyártó arra számít, hogy az évtized végére az eladások 80%-a az EV-kből fog származni. A Porsche villamosítási törekvései azonban nem csak az autókra korlátozódnak. Az ikonikus stuttgarti székhelyű gyártó bejelentette, hogy az osztrák Frauscher hajóépítővel együttműködve elektromos motorcsónakot fejlesztenek. A Frauscher x Porsche 850 Fantom Air névre keresztelt, nulla károsanyag-kibocsátású vízi jármű a hamarosan megjelenő Macan EV-vel közös hajtáslánc-technológiát használ majd.

Bár a részletek egyelőre szűkszavúak, a Porsche elektromos motorcsónakja a már létező 858 Fantom Air alapjaira épül majd, a hajótest “gyakorlatilag változatlan” lesz. A 8,7 méteres napijármű prolusionegysége a Volkswagen-csoport Premium Platform Electric (PPE) platformjához kifejlesztett technológiákat használja majd, amely a Porsche és az Audi EV-k, például a Macan EV és az Audi A6 e-tron alapja lesz. Anélkül, hogy konkrétumokat közölt volna, a Porsche azt mondta, hogy “optimalizálták és továbbfejlesztették a hajtástechnológiát … a vízi használatra”. Az autógyártó 800 voltos architektúrája mellett a motorcsónak valószínűleg egy 100 kWh-s akkumulátorcsomagot fog tartalmazni egy “legújabb generációs, állandó gerjesztésű szinkron elektromos motorral” együtt.

A Porsche Macan T. Kép – Porsche.

A hajtáslánc-technológián kívül a Porsche tervezi majd a kormányállványt, és egyedi belső kialakítással érkezik, beleértve az üléseket és a kárpitokat is. A hajó kilenc személy befogadására lesz alkalmas, a fedélzeti felszerelések között pedig prémium hangrendszer és hűtőszekrény is szerepel majd. “Mi a legmodernebb, nagyteljesítményű és fenntartható luxust képviseljük – és ezt a fogalmat újradefiniáljuk. Célunk, hogy inspiráljuk ügyfeleinket, és valóra váltsuk álmaikat. A Frauscher x Porsche 850 Fantom Air, akárcsak sportautóink, kivételes teljesítményt és luxusélményt kínál” – mondta Lutz Meschke, a Porsche AG pénzügyi és informatikai igazgatótanácsának elnökhelyettese és tagja. Az elektromos motorcsónakok az ausztriai Ohlsdorfban található Frauscher hajógyárban készülnek majd. Kezdetben csak 25 exkluzív, első szériás példányt gyártanak, amelyeket a tervek szerint 2024-ben szállítanak le. Az árképzésről egyelőre nincs szó.

Forrás: luxurylaunches.com