Itt vagyok

A NASA Psyche küldetése, amely egy 10 000 billió dollár értékű, fémekben gazdag aszteroidát hivatott felfedezni, októberben indulhat.

A NASA bejelentette, hogy a Psyche missziója a tervezett ütemterv szerint halad, és a speciálisan erre a célra tervezett űrszonda még idén végre megkezdi útját a 16-os Psyche aszteroidához. Az űrkutatási hivatal első, fémes aszteroidát tanulmányozó küldetését eredetileg 2022 szeptemberére tervezték a SpaceX Falcon Heavy rakéta tetején történő felszállást, azonban “fejlesztési problémák” miatt el kellett halasztani. A Space.com szerint a NASA az űrhajó repülési szoftverével kapcsolatban azonosított problémák miatt halasztotta el a felszállást.

A NASA Psyche űrszondája

Bár a problémát sikerült orvosolni, a teljes ellenőrzésre és a 2022-es indításra már nem volt elég idő. A NASA és a Psyche küldetést irányító dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory (JPL) független felülvizsgálati bizottságot hozott létre, hogy a projektet újra sínen lehessen tartani. A testület hétfőn közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy az összes ajánlást figyelembe vették, és a csapat kiemelkedő haladást ért el a projektben. “A független vizsgálóbizottságot rendkívüli módon lenyűgözték a JPL teljes szervezetének és a Caltechnek az eredményei” – áll a jelentésben.

16 Psyche – a világgazdaság 70 000-szeresére becsült aszteroida értéke

A 16 Psyche egy ritka, Massachusetts méretű aszteroida, amely a Mars és a Jupiter között található. A görög lélek istennőről elnevezett aszteroidát még 1852-ben fedezte fel Annibale de Gasparis olasz csillagász. A tudósok úgy vélik, hogy a 16 Psyche egy olyan kisbolygó részleges magja, amely nem tudott teljesen kialakulni Naprendszerünk legkorábbi napjaiban. Továbbá úgy tűnik, hogy az óriási M alakú aszteroida szinte teljes egészében vasból és nikkelből áll. Ha ez igaznak bizonyul, akkor akár 10 000 kvadrillió dollárt is érhet, ami a jelenlegi világgazdaság 70 000-szerese. Ez elég pénz ahhoz, hogy minden amerikai család gazdagabb legyen, mint az Amazon alapítója, Jeff Bezos.

Vannak azonban más kutatók, akik szerint az aszteroida nem olyan fémdús, mint ahogyan azt korábban gondolták. Fontos megjegyezni, hogy a NASA közelgő küldetése nem próbálja meg az aszteroida ásványkincseit hasznosítani. Ehelyett a 16 Psyche-t fogja alaposan tanulmányozni, és 26 hónapos keringése során betekintést nyerhet a bolygóképződésbe. Ha az űrszonda már tavaly elindult volna, akkor 2026 elején érte volna el a megcélzott aszteroidát. A késéseknek köszönhetően a Psyche űreszköz csak 2029 augusztusára éri el az aszteroidát, mivel most jelentősen eltérő pályát kell majd bejárnia. A Psyche jelenleg az utolsó teszteken esik át, és várhatóan októberben készen áll a felszállásra.

Forrás: luxurylaunches.com