Itt vagyok

,,A legnagyobb elismerés az, amikor boldog arcokat láthatunk a közönség soraiban.’’- SaberZ

 

Makrai Benedek és Maczeovics Kristóf azon sikeres magyar dj páros alkotói, akik az elmúlt időszakban nagyon keményen dolgoztak azon, hogy világszintű hírnévre tegyenek szert. A legnagyobb külföldi előadók, mint például W&W, Tiesto, Hardwell, Timmy Trumpet és még sorolhatnánk, hogy kik pörgetik zenéiket a legnevesebb fesztiválokon, eseményeken.

Körülbelül egy éve jelent meg az a zenétek, amely világszerte hatalmas sikert aratott. Mesélj nekünk egy kicsit erről.

Először is szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy felelhetünk a kérdésekre, és el tudjuk mesélni röviden, hogy mi történt, illetve mi fog történni velünk. Az “átütő” zene a Ryhthm Of The Night volt, amit Maurice West holland producer/dj-vel karöltve készítettünk el. Ez egy régi dance klasszikus feldolgozása, amit úgy alakítottunk, hogy a mai fesztivál trendeknek megfelelő legyen. Úgy gondolom ebből a dalból sikerült egészen sokat kihozni, hiszen a Spotifyon több mint 2 millió stream felett jár, a beatporton 2 hétig listavezető volt a big room charton, 1 hónapig szerepelt a dutch dance top 40 listáján, és végül de nem utolsó sorban pedig a tavalyi év 190. legtöbbet játszott zenéje lett a dj szetteket tekintve.

Úgy tudjuk, hogy nem régiben öt hetet töltöttél el egy kínai városban. Szerinted ez minek köszönhető, hogy egy magyar dj páros már Ázsiában és nemzetközi szinteken is hódít?

Igen így van. Wuhanban voltam, ahová lekötöttek mint vendég rezidens dj 5 hétre. Ez több dologból áll össze. Egyrészt annak is köszönhető, hogy most az ázsiai zenei piac radikálisan elkezdett virágzásnak indulni, így folyamatosan keresik az előadókat. Másrészt az évek során úgy gondolom, sikerült annyi, és olyan minőségű zenéket kidobni nagynevű kiadókon, ami eljuttatta a SaberZ nevet Ázsiába is. Véleményem szerint leginkább ennek a két dolognak köszönhető az, hogy ezzel a lehetőséggel élhettünk.

lwcLR0rQ

Rengeteg saját zenétek jelent már meg. Mi vagy ki inspirál titeket egy-egy zene elkészítésekor?

Inspirációnk mondhatni, hogy elég sok van. Arra is volt már példa, hogy egy klasszikus darab hallgatása közben jött egy óriási inspiráció, ami sokat segített egy zene elkészítésében. A rock zenét is ide tudnám sorolni, hiszen ez Kristófnak, illetve nekem is rengeteget szokott segíteni, ha ötlet hiányban szenvedünk. Az előnye a duónak az is, hogy ha egyikünk elakad, vagy szimplán nem érzi annyira az adott zenét, akkor a másik ki tudja segíteni ebben az időszakban, szóval bátran mondhatom, hogy egymást is inspiráljuk.

Mi volt számotokra az eddigi legnagyobb siker, elismerés?

Legnagyobb sikernek talán azt könyvelhetjük el, hogy meghívást kaptunk Hardwell kiadójának estjére tavaly Októberben, ami Amszterdamban került megrendezésre az Amsterdam Dance Events keretein belül, de nyugodtan állíthatom, hogy minden egyes fellépést sikerként élünk meg. Számunkra pedig a legnagyobb elismerés az, amikor boldog arcokat láthatunk a közönség soraiban. Ez az, ami igazán visz minket előre.

IMG_2063

Tavaly novemberben egy nagyobb változás következett be a SaberZ életében. Mi történt?

Igen, valóban bekövetkezett egy nagyobb változás, mivel Kristóf úgy döntött, hogy nem fog többet fellépni járni. Ő mindig is egy csendesebb nyugodtabb ember volt mint én, ezért is egészítjük ki egymást tökéletesen. Néhány nagyobb fellépés után belátta, hogy neki ez a része a dolognak nem tetszik, és inkább 100%-ban a zeneírásra fogja fektetni a hangsúlyt. Én ezt a döntést tiszteletben tartom és elfogadom, hiszen mindenkinek a mentális és fizikai egészsége a legfontosabb. Ettől a változástól függetlenül ugyanúgy egy duoként vagyunk jelen a zeneiparban, csak én jobban koncentrálok a fellépésekre, Kristóf pedig teljesen a zeneírásra. Különben ez a jelenség abszolút nem egyedi, rengeteg világhírű duo van az elektronikus zenei szcénában, akik hasonlóan működnek, mint mi.

Hol képzelitek el magatokat öt év múlva? Vannak nagy terveitek a jövőt illetően?

Abba, hogy mit hoz a jövő nem igazán szeretünk belemenni, hiszen ez egy olyan “szakma”, ami nagyon hamar változhat jó és rossz irányba is. Természetesen szeretnénk minél több helyen fellépni a világon, ami lehetőséget adna arra, hogy megismerhessünk idegen kultúrákat, új arcokat, és ami talán a legfontosabb, hogy találkozhatnánk minél több rajongónkkal. Zene írás terén pedig szintén a maximumot akarjuk nyújtani, mivel a minőségi zenék kiadása, neves kiadókon a brandünk építésének az egyik alapköve.