Itt vagyok

A legendás sztriptízbár

 

Létezik pár amerikai pub, melyek különös atmoszféráját a romos, régi mivolta adja meg. Pont ilyen az atlantai Clermont Lounge sztriptíz bár, melyet az évtizedek már-már a legenda szintjére emelték, felújítani valóságos marketingbaklövés volna. A sok mindent megélt szórakozóhely Atlanta első és egyben legrégebbi sztriptízbárja. Már maga a pub nyitása is felér egy jó sztorival; a hely eleinte hotelként működött (Clermont Motor Hotel), majd mikor bezárt az 1960-as években, a sztriptíz bár beköltözött az alagsorba, megtartva a hotel a nevét.
Dana Hazels Seith 3 évet töltött azzal, hogy sztorikat, anekdotákat gyűjtött a bárról, sokatmondó interjúkat készített. Így készülhetett el a No Cameras: The Clermont Lounge c. könyv, az ikonikus pubbal a középpontjában.

Dana a következőképp mesél nekünk a legendáról:

ATLANTA, Georgia- Sok mindent megtudhatsz a Clermont Lounge-ról, ha a megfelelő embert kérdezed. Ha egy szóval kéne jellemezni ezt az elvarázsolt helyet, az az őrületes lenne. Itt a nyitás, azaz 1965 óta semmi nem változott; ugyan az a tapéta, ugyan az a lambéria, sőt, ugyan azok a táncosok! Átlagéletkoruk nem kevesebb, mint 53. Persze dolgoznak huszonéves lányok is a pubba, de mindenki ismeri a hatvanas éveiben járó Blondie-t.

no-camera-layout-2_big1-300x200Courtesy of Artem Nazarov / PC Press at Portfolio Center

A Clermontban általában azokon az éjjeleken kötsz ki, mikor már egyébként is idióta döntések sorozatát hoztad meg. Ezért is olyan nehéz lefotózni a helyet vagy objektívan írni róla. Hiszen ezek az éjjelek csöppet sem objektívak, sokkal inkább kaotikusak és zűrzavarosak.
Örülök, hogy anno voltam annyira naiv, hogy elvállaltam ezt a küldetést,hogy utána járok a pub történetének. Akkor még fogalmam sem volt, milyen nagy falat lesz, ha tudtam volna, valószínűleg bele sem vágok.
A Clermontnak 1965 óta több tulaja is volt, a mostaniak Tracy Brown és Kathi Marin, 2000-ben vették át az irányítást.
A hely úgy tűnik megihleti a művészeket és nem utolsó sorban szerencsét hoz nekik, hisz számos banda karriere kezdődött a Clermont színpadán. Ez fordítva is igaz, hiszen a sztriptíz bár népszerűségét részben a gyakran odatévedő sztároknak, zenészeknek köszönheti.
A hírességeken kívül persze civil emberek is látogatják a romos kis helyet, este 11-re már megtelnek a bárszékek. Fizikai munkások, hipszterek, pultosok és szakemberek adják ki itt a gőzt egy hosszú nap után. Egy teljesen egyedi, csodabogarakból álló vendégkör alakul ki éjfélre, ami tovább bolondítja a hely hangulatát. A táncoslányok pedig hozzák az évtizedek óta megszokott formájukat: a híres Blondie melleivel zúzza össze a sörösdobozokat, Porscha a híres angol mondóka, a Little Bo Peep pásztorlánykájának jelmezébe bújik, míg Cassy lángra lobbantja mellbimbóit. Barbie fiatal, de ugyan olyan extrém, mint idősebb társai; egész teste ki van tetoválva. Ez a sok szokatlan furcsaság teszi igazán profivá és imádnivalóvá a helyet.
A hangulat abszolút családias; ha a lányok épp nem a tánccal vagy a zenedobozzal vannak elfoglalva (mivel nincs se állandó, se alkalmi DJ-je a helynek, a lányok választanak zenét maguknak a táncukhoz), akkor a bárnál ücsörögnek, iszogatnak és beszélgetnek. Itt az emberek tényleg törődnek egymással.

no-camera3

no-camera

A környező Poncey-Highland valaha, egy emberektől nyüzsgő, pörgős városrész volt, ma már egy elfeledett, aprócska szomszédság valahol Inman Park és Virginia Highlands között. Ez a szomszédság az egyedüli rész, amit a nagyvárosi emberek nem árasztották el.
A közeljövőben azonban sok minden meg fog változni. A Clermont feletti szállodát egy butique hotelcsoport fogja megvásárolni a közeljövőben.
Hogy mit fog ez jelenteni az ikonikus bár számára, még nem tudni. Amit tudunk, hogy itt idáig soha, semmi nem változott. Bár a Clermont Atlanta egy különlegessége, valami egészen univerzálisat közvetít az emberek felé.

Sztori: Dana Hazels Seith

 

Fathom