Itt vagyok

A hihetetlenül ritka 1967-es Ferrari 412P 30 millió dollárért kelt el a Quail aukción, ami új Bonhams-rekordot jelentett.

Néhány hónappal ezelőtt a Bonhams aukciósház bejelentette, hogy a Monterey Car Week során megrendezésre kerülő Quail aukción a valaha készült egyik legritkább Ferrari versenyautót bocsátják árverésre, amivel új aukciós rekordot állíthatnak fel. Nos, a szóban forgó, rendkívül ritka autó egy 1967-es Ferrari 412P Berlinetta, és a pénteki árverésen sikerült elkelni érte, méghozzá 30,25 millió dollárért. Bár a végső eladási ár nem tudta megközelíteni az aukció előtti 40 millió dolláros becsült árat, a Ferrari 412P Berlinetta egy a kettőből, mégis új Bonhams aukciós rekordot állított fel

A gyakran minden idők egyik legszebb versenyautójaként számon tartott 412P faragott karosszériáját nem más, mint a Pininfarina készítette. A Ferrari 412P Berlinetta a Ferrari által az 1960-as években és az 1970-es évek elején gyártott sportprototípus versenyautók családjába tartozik. Ezt a konkrét példányt 1967-ben gyártották a 330 P3 ügyfélváltozataként. A 0854-es alvázszámú autót Ronnie Hoare ezredes Maranello Concessionaires versenycsapata vásárolta meg, és egyike volt annak a két 412P magánversenyautónak, amely abban az évben kampányolt. Az olasz versenyvöröset a cambridge-i kékkel kombináló versenyfestést viselő Ferrarit Richard Attwood és Lucien Bianchi vezette, és a belga Spa 1000 kilométeres versenyen a harmadik helyet szerezte meg. Ezzel az olasz gyártó bebiztosította címét az 1967-es páros világbajnokságon.

A Ferrari 412P-t később David Piper vásárolta meg, aki részt vett vele a párizsi 1000 kilométeres, a Kyalami 9 órás és a fokvárosi 3 órás versenyen. Az 1968-1969-es szezonban is Pipernél maradt, és megnyerte az 1968-as Nürnbergi 200 Kilométert a Norisringen, a Solituderennen Hockenheimben és a Svéd Nagydíjat. A versenyautó még szerencsésen megmenekült az 1969-es East London 500 Kilométeres versenyen Dél-Afrikában, ahol majdnem megsemmisült egy tűzben. Ugyanebben az évben az ikonikus Ferrari az Egyesült Államokba került, miután Chris Cord, a Cord luxusautók megalkotójának unokája megvásárolta. Azóta az autó több ismert gyűjtő tulajdonában volt, köztük Sir (később Lord) Anthony Bamford, Sir Paul Vestey, John McCaw és Bruce McCaw.

A múlt heti árverés előtt a rendkívül ritka Ferrari 2005 óta ugyanazon tulajdonosnál volt. A 412P Berlinettát kilenc évig tartó, aprólékos restaurálásnak vetette alá, amelynek során felújították az eredeti karosszériát és a Ronnie Hoare ezredes csapatánál töltött időkből származó versenymezek festését. A versenyautó vélhetően közúti használatra is alkalmas, közúti jogosítványokkal rendelkezik, és rendszeresen közlekedik közúton. Motorja egy 4,0 literes, 24 szelepes, szívó V12-es motor, amely 420 lóerő leadására képes, és 8000-es fordulatszámon fordul meg. A titokzatos vásárlóról, aki 30,25 millió dollárt áldozott erre a szépségre, egyelőre nincs hír.

Forrás: luxurylaunches.com