Itt vagyok

A futás trendi

 

Általánosan elmondható, hogy a futás globális jelenség. Nem véletlen, hiszen a „láb mindig kéznél van”, nagy részben ösztönös mozgásforma, a terepviszonyok és az időjárási viszonyok széles skáláján űzhető, kevés eszközigénnyel és majdnem garantált endorfintermeléssel. Utóbbinak jelentős szerepe van a mai „rohanó” társadalom önterápiájában, lelki harmóniakeresésében.

 

03_Polar_logoA trendi szónak van egy pejoratív felhangja, ám mint minden jelenségnek vannak pozitív példái is. Az a kijelentés, hogy a „futás divat lett” vagy a „futás trendi”, minden szempontból pozitív kicsengésű.

Jellemzően a 25 év feletti korosztály kezdi el a futást rendszeresen űzni. Hogy miért? A futáshoz kell egy értelmi és érzelmi igény. Igény arra, hogy magunkkal foglalkozzunk. Hogy a saját gondolataink uralják az érzékeinket, és ne a környezet impulzusai. Merni magunkkal szembesülni, eljutni arra a pontra, hogy az egy-két óra magunkkal töltött idő nem unalmas!

Ennek ugyanakkor közösségformáló ereje is van. Hasonló érdeklődésű emberek egy csoportba gyűlnek. Társasági eseménnyé válik, ami csodálatos eleme az aktív sportnak, ha nem élsportolókról beszélünk. A közösségeken belül pedig kialakul az egymás segítése, a tapasztalatcserék, akár magasabb, szakmai szinten is: piac teremtődött a korábban csak kifejezetten a konditermi személyi edzői segítségre.

03_Polar1AZ UTCA HŐSEI

A futás a közösségi hálókat is benépesítette. Csodálatos természeti fotókkal, motivációs tanácsokkal, tippekkel, azaz tartalommal tölti meg a sokszor üres posztokat. Begyűrűzik „az utca hőse” alakja, példaképek születnek, akik nagykövetekké válnak, akik zászlajukra tűzik a futás élményének és szeretetének megosztását. A sportmárkák jó ügyért támogatják az eseményeket, egyesületeket, versenyeket.

A futás gyönyörködtet, kiviszi a városi és konformista embert a neonból, az iroda, a lakás és az edzőterem falai közül. Segít felfedezni a természetet, a lakókörnyezetet, a város rejtett zugait.

A futás kielégíti a mai világra oly jellemző technikai igényeket, a kütyüzés szerelmeseit. Végtelenségig elemezni lehet az adott edzést, a fejlődésgörbét, a pulzust, számolhatjuk a bevitt és elégetett kalóriákat, precíziósan megtervezhetjük a frissítést és még sorolhatnánk. Ugyanakkor az érzékeket is fejleszti. Ha néha-néha otthon hagyjuk az okos műszereket, segít megismerni a testünk jeleit.

A futás sikert hoz, de segít elfogadni a kudarcokat. Segít célokat kitűzni, és abszolút mértékben képes a teljesítményt mérni. Itt nincs kamu.

A futás színt visz a divatba. Az emberek téli napokon is színes technikai ruhákat viselnek, nincs túl színes futóruha vagy futóösszeállítás. A szín pedig vidámságot hoz a szürke hétköznapokba is. Paradox módon a futás a monotóniájával együtt színt visz a mindennapok monotóniájába.

Bár minden olyan dolog, ami csupa pozitív dolgot hordoz magában trendi lenne!

(x) Szponzorált tartalom (x)

03_Polar2