Itt vagyok

A 140 000 négyzetméteren elterülő, szemet gyönyörködtető vuhani könyvtár Kína legnagyobb könyvtárává válik.

A holland építészeti és várostervezői gyakorlat, az MVRDV egy újabb építészeti csodát hozott létre. Kína egyik legnagyobb könyvtárának tervei alapján a cég nyerte meg a versenyt egy új központi könyvtár tervezésére Vuhanban. A Han és Jangce folyók által ihletett feltűnő szerkezet a hagyományos és a nem hagyományos funkciókat ötvözi, így „könyvek kanyonjává” válik.

A 140 000 négyzetméteres projekt sajátosan néz ki, három drámai ablaka a város különböző részeire néz: a város látképére, a közeli parkra és a szomszédos térre. A háromarcú folyó épület bükkfa teraszokkal büszkélkedhet, amelyek egy kanyon szobrászati ​​vonalait utánozzák. A könyvtár lelkét érintetlenül hagyva a tervezők nappalit, olvasó-, dolgozó- és stúdiótereket alakítottak ki.

Az első emelet egy tágas, látogatók számára nyitott közösségi tér. A teraszokon jól megtervezett pavilonok változatos programoknak adnak otthont. Ugyanakkor a kanyon különböző zónákat alakít ki, például csendes olvasótereket, csoportos tanulótereket és könyvespolcokat.

„Befelé haladva bizonyos tájelemek összeérnek” – mondta Jacob van Rijs, az MVRDV alapító partnere. „Van egy sor fennsík, amelyet tanulásra lehet használni. A legnagyobb a népszerűbb területekre vonatkozik. Minél feljebb mész, annál csendesebbek lesznek a dolgozó- és olvasóterek, a látogatók igényeit szolgálva. Vuhan domborzata fontos ihletforrás volt: van ez az elképzelésünk a vízszintes nézetről a tavakra, másrészt van egy függőlegesebb nézetünk a városra a magaslatokkal. Ez a természet kontra város, és az épület valahogy erre fókuszál. Azt hiszem, ez egy izgalmas hely a gyülekezésre.”

A környező park hozzájárul a hatalmas könyvtár fenntartható karbantartásához, és a vuhani éghajlati viszonyokhoz igazodik. A magas fák hűtést biztosítanak az intenzív napfénynek kitett helyeken, míg a fő nyilvános területeket az épület északnyugati sarka árnyékolja be a Designboom szerint. A könyvtár tetejébe beolvadt, hullámos mintázatú napelemek biztosítják a létesítmény megújuló energiáját. Ez a szemet gyönyörködtető építmény a Baofeng felüljárónál lesz, Vuhan központi üzleti negyedében.

Az MVRDV futurisztikus, kínai Tianjin Binhai Könyvtára egy másik kiváló példája az out-of-the-box gondolkodásmódjuknak. A könyvtár a padlótól a mennyezetig könyvekkel bélelt, és 33 700 négyzetméteren terül el.

Forrás: luxurylaunches.com