Itt vagyok

5 aktuális kiállítás Budapesten, amit kár lenne kihagyni

 

Idén nyáron sem maradunk program nélkül, ha Budapesten járunk. Igaz, ilyenkor jobban kedveljük a szabadtéri tevékenységeket, de néha jólesik kicsit elvonulni a hűvösbe. Ha szereted a művészeteket vagy az izgalmas kiállításokat, akkor ezeket ajánljuk neked. Íme öt tárlat, amit érdemes meglátogatni mielőbb.

Szürrealista mozgalom a Magyar Nemzeti Galériában

A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Galéria – a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett – kiállításán. A csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultató tárlat a mozgalom történetének eseményekkel teli időszakát, az 1929-es évet helyezi középpontba. Az október közepéig látható kiállításon többek között olyan nagynevű művészek munkáival is találkozhatunk, mint Salvador Dalí, Pablo Picasso, René Magritte vagy Joan Miró.

További információ: https://mng.hu/kiallitasok/a-szurrealista-mozgalom-dalitol-magritte-ig-valsag-es-ujjaszuletes-1929-ben/ 

Király Tamás a Ludwig Múzeumban

A 2013-ban meggyilkolt Király Tamás kiállítása egy olyan művész első nagyszabású bemutatója Magyarországon, akinek tevékenysége ellenáll a hagyományos műfaji, illetve irányzatok szerinti besorolásnak. Legnyilvánvalóbban persze az öltözködéshez, a divathoz kapcsolódnak a munkái, de Király felfogásában az öltözködés egy határterület, a divat, a film, a színház, a performansz és a képzőművészet találkozási pontja. Alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, sőt a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. Művészi gondolkodása végtelenül eredeti és mindig aktuális. 

További információ: https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/kiraly-tamas-out-box

Frida országa a Műcsarnokban – Guillermo Kahlo Mexikó fotográfusa

Guillermo Kahlo a világ talán legtöbbször fényképezett művészének, Frida Kahlónak volt az édesapja. Mexikóban fotográfus ikonnak szűmít, akinek munkásságát a nemzetközi fotóművészeti színtéren is nagyra értékelik, itthon ugyanakkor még kevéssé ismerik. A kiállítás az ő különleges felvételeiből válogat.

További információ: http://www.mucsarnok.hu/kiallitasok/kiallitasok.php?mid=Wqfcg9DjjDt86LdLP72r6N&tax=560c5eec6098a

Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából június közepén megújult külső és belső terekkel ismét megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. A Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállításon műtárgyaik kiemelkedő darabjait, a múzeum nagy korszakait, változatos (kínai, japán, koreai, indiai, tibeti-mongol, délkelet-ázsiai, valamint közel-keleti) gyűjteményeit állítják a középpontba. Összesen 5000 műtárgyat mutat be az amúgy már 30 ezres gyűjteményéből, valamint külön termet szenteltek például a buddhista művészetnek is.

További információ: https://hoppmuseum.hu/kiallitas

Holdmúzeum 1969 –  Művészet és világűr a Vasarley Múzeumban

Az Egyesült Államok űrrepülési programjának, az Apollo–11 küldetésében résztvevő pilóták 1969. július 20-án az emberiség történetében elsőkként szálltak le a Holdra. A Vasarely Múzeum ezen holdraszállás 50. évfordulójáról megemlékező kiállítása a hidegháború legkiélezettebb időszakában megvalósult, a technológiába vetett bizalom eufóriáját közvetítő alkotásokon keresztül mutatja be a művészet és a világűr kapcsolatát.

 További információ: https://vasarely.hu/vasarely_kovetkezo_kiallitasok/holdmuzeum-1969-muveszet-es-vilagur-123093