Itt vagyok

24 tipp az olcsó utazáshoz

 

Elutaznál valahová, de sem idő, sem keret nincs rá? Íme 24 film, amik garantáltan elrepítenek az általad áhított mesés helyekre, különös kultúrákba. Nachos, sajtszósz, paplan, mackónadrág kötelező!

cikk1

8 és ½: A zseniális Fellini olyan varázslatos képi világot hozott létre, ami egészen egyedülálló volt 1963-ban; paradox módon még a fekete-fehér vásznon is bravúrosan érvényesül a mediterrán színpompa.

cikk2

Priscilla – A sivatag királynőjének kalandjai: Három őrült transzvesztita kalandja az elképesztő ausztrál sivatagban. A sztori miatt érdemes megnézni, a látványvilág pedig 10-ből 11 pontos! Utazómániásoknak kötelező!

cikk3

Szívszorító és cseppet sem szokványos a Hushpuppy történetét felölelő A messzi Dél vadjai. A magára maradt, (korából adódóan szinte sokkolóan) átható tekintetű kislány felveszi a harcot a feje tetejére állt világgal és a fagyott sírjából feltámadó Gonosszal. Társa csupán néhány szelíd vadállat, akik a film során folyamatosan tükrözik lelkivilágát. Az elmaradottságot érthetetlen módon gyönyörűen ábrázolják.

cikk4

Casablanca: Annyi mindent szeretünk a film noir-okban… Az intrika, a szerelmi háromszögek, a sorsdöntő fordulópontok, a „nekünk mindig itt lesz Párizs” nosztalgia.
Helyszín a világ legjobb amerikai bárja Marokkó közepén.

cikk5

Csunking Expressz: Szerelem, magány és káosz triásza a hiperrealisztikusan ábrázolt Hongkongban.

cikk6

Cinema Paradiso: Szicíliában játszódó, ’80-as évekbeli, olasz klasszikus, melyből közismerten ki kellett vágni a csókjeleneteket a cenzúra nyomására. A kivágott csókokat ezután montázsszerűen összevágták, melyet a filmtörténet legjobb csókjelenetei között tartanak számon.

cikk7

Utazás Darjeelingbe: Wes Anderson Indiába kalauzol minket. Három testvér vonattal és motorbiciklivel indul útnak megkeresni édesanyjukat. Egy hatalmas konténernyi szórakozás, lehetetlen szituáció és mindehhez India csontig hatoló, színes panorámája.

cikk8

Delhi 6: Maradjunk Indiánál; ebben a hindi nyelvű filmben találkozhatunk a legszebb indiai tájakkal, szerelemmel, reménnyel és olyan átminősítő élethelyzetekkel, amik arra kényszerítenek, hogy jobban megismerjük magunkat.

cikk9

Dr. No: Egy jó öreg James Bond film, mennyei helyszínnel. A 007-es ügynök Jamaicába indul felkutatni társai halálát. Készüljetek a strandokra, napsütésre, kék égre és nedves fürdőruhákra.

cikk10

Az istenek a fejükre estek: még ennyi év távlatából is az egyik legjobb komédia, nem beszélve a mesés Dél-afrikai szavannákról.

cikk11

A Good Bye, Lenin! egy német tragikomédia egy srácról, aki azon fáradozik, hogy eltitkolja kómából felébredt anyja elől; az NDK-nak vége! Mivel fél, hogy a hír ismét betegségbe taszítaná édesanyját, berendezi számára hálószobájába a kommunista német államot.

cikk12

Erőszakik: két ír bérgyilkos, akik a festői Brugge-ben várják gengszter főnöküktől az utasításokat. Pattanásig feszült hangulat és a csodálatos Belgium egy filmen belül.

cikk13

Út a vadonba: életrajzi dráma, Jon Krakauer, Criistipher McCandless-ről szóló regénye alapján. A sztori középpontjában egy éltanuló, aki diplomája megszerzése után fejest ugrik az ismeretlenbe. Háttérben a dakotai búzamezők, a Colorado folyó vadregényes partjai és a csodálatos, de cseppet sem veszélytelen alaszkai vadon.

cikk14

Papírsárkányok: A háború szélén álló Kabul adja meg a helyszínt ennek a tragikus, drámai történetnek a barátságról, barátságok szétzúzásáról, szakadatlan próbálkozásokról.

cikk15

Az édes élet: az egyik leghíresebb Fellini film. Talán örökre a memóriánkba vésődött a kép, amint a gyönyörű Anita Ekberg a Trevi kútban csücsül. Vagy mégse? Akkor itt az ideje újra megnézni a filmet és ellátogatni a mesés Rómába.

cikk16

Az utolsó császár: lélegzetelállító képsorozat Kínáról, Puyi, az utolsó császár uralkodása alatt. Nincs mese, ez egy must see.

cikk17

Manhattan: Klasszikus egyenesen Woody Allentől, középpontjában a várossal, amibe mind szerelmesek vagyunk. Ha nem is vagy Woody Allen fan, New York sajátos bemutatása miatt látnod kell!

cikk18

Éjfélkor Párizsban: a modern Párizs ötvözete az 1920-as évekével. A történet egyszerűen bűbájos, szeretnivaló, izgalmas. Szeretünk Párizs, szeretünk Woody Allen, szeretünk Owen Wilson.

The-Night-of-the-Shooting-Stars

The night of the shooting stars: Az olasz históriák szerint Szent Lorenzo éjszakáján bármit kívánsz, valóra válik. Ebben az 1982-es fantasy és háborús filmben egy csapat olaszt követhetsz nyomon, akik a náci invázió elől menekülnek. A toszkán táj látványától, a film után semmi mást nem akarsz majd, mind befeküdni egy citromfa alá és bámulni a csillagokat.

cikk20

A piros léggömb: szeretnivaló kisfiú szaladgál Párizs utcáin keresve a címben is szereplő piros lufit. A mindössze 34 perces film tökéletesen mutatja be a szerelem fővárosát, az adott kor nosztalgikus hangulatában.

cikk22

Római vakáció: Róma sajátos, gyönyörű, szűk utcácskái, Audrey Hepburn eszményi szépsége, egy Vespa és egy helyes sofőr. Kell még más?

cikk23

Hét év Tibetben: Egy önéletrajzi könyv alapján elkészített, 1997-es film. Már csak Brad Pit miatt is érdemes megnézni, aki a könyv íróját, az osztrák hegymászót; Heinrich Harrert alakítja. Háttérben a II. Világháború, előtérben pedig a lehengerlő tibeti táj.

cikk24

Thelma és Louise: Egy pincérnő és egy háziasszony nyugati kalandja, annak sajátos, hamisítatlan szimbólumaival, tájaival. A két főhősnő fog egy ’66-os Thunderbird-öt és nekilátnak a roadtripnek, ami hamarosan egy rémálommá válik.

cikk25

Anyádat is: Ismét egy road trip movie. Főszerepben két tinédzser srác és egy idősebb nő, és természetesen Mexikó.

 

Fathom Team