Itt vagyok

21 dolog, amire képes az iPhone-od és nem tudtál róla

 

Legyél egy iPhone ninja ezzel a 21 király trükkel.

Az iPhone-od egy sor varázslatos dologra képes, amiről valószínűleg fogalmad sincs. Itt egy lista, ami magába foglalja a legjobb rejtett funkciókat.

1, Rázd meg a törléshez

15 (2)

Elgépeltél valamit? Vagy akár egy kép szerkesztése közbe hibáztál? Semmi gond! Csak rázd meg kicsit a telefont, mintha egy jó martinit kevernél, és a készülék megkérdezi, hogy vissza akarod-e vonni a legutóbbi akciódat. Cheers!

2, Töltsd gyorsabban a telefonodat, azzal, hogy “repülő üzemmód”-ba kapcsolod.

2

Az airplane mode bekapcsolásával a készülék kikapcsolja az akkumlátor-gyilkos vezeték nélküli kapcsolatokat, mind a wifi, mind a hálózati kapcsolatot. Ezzel a trükkel kétszer gyorsabban tudod tölteni a telefonodat!

3, Siri felolvassa az e-mailjeidet

33 (2)

Ez a funkció főleg azoknak hasznos, akik angol nyelven leveleznek, mivel siri és a magyar kiejtés nem állnak igazán közel egymáshoz. Elég csak annyit mondanod, hogy “read my emails” és Siri máris elkezdi felolvasni az új üzeneteidet. Pontosítani is tudsz a dolgon, ha arra kérdezel rá, hogy “Siri, do i have email from Peter?”, ezzel csak a Peter által küldött e-maileket olvassa föl neked. Mint azt már említettem, ez a funkció akkor hasznos,ha angolul bonyolítod a beszélgetéseidet.

4, Milyen repülők vannak feletted?

43 (1)

Csak kérdezd meg a telefonod, hogy “What flightes above me?” vagy egyszerűbben, “What planes ahead?” és BOOM! Siri megmondja neked, hogy milyen járatok járnak feletted éppen. Hogy ez miért és kinek fontos, arról fogalmam sincs, de azért elég király.

5, Tanítsd meg Sirit helyesen kiejteni dolgokat.

5

A legjobb mód, hogy okosabbnak érezd magad a telefonodnál. Amikor Siri valamit rosszul ejt ki, akkor csak mondj annyit neki, hogy ” That’s not how you pronounce [a szó]” és felajánl alternatívákat, amik közül ki tudod választani a legjobbat. Nyilván nem ez a legjobb módja, hogy megtaníts az iPhoneodat magyarul de kezdetnek megteszi.

6, Időzítsd a zenéd kikapcsolását

63 (1)

Ha te is olyan sokat hallgatsz zenét mint én akkor ezt a funkciót neked találták ki. Bealíthatod a telefonod, hogy egy adott idő után kikapcsolja a zenét. Ehhez annyit kell tenned, hogy beállítasz egy időzítőt, majd a beállításainál, a “when timer ends” fülnél megadod, hogy “stop playing”. Ezzel elkerülheted, hogy az este berakott albumok egész éjszaka szóljanak, mialatt te alszol.

7, Lassítva játszd le a videókat, zenéket

7

Ez a funkció elég hasznos tud lenni. Amikor beletekersz egy videóba vagy zenébe, akkor az viszonylag nagy sebességgel történik. Így elég nehéz megállítani azon a helyen ahol szeretnéd. De be tudod állítani a tekerés sebességét viszonylag egyszerűen. Amikor tekerni akarsz, tartsd lenyomva a kis gombot a fenti sávban és húzd le az ujjad anélkül, hogy felengednéd. Ezzel be tudod állítani, hogy milyen sebességgel akarsz beletekerni a videóba/zenébe. Félszeres, egynegyedes, egynyolcados tekerést tudsz elérni, amint ezt kiválasztottad, akkor csak szimplán húzd az ujjad jobbra vagy balra.

8, csinálj képet a hangerő gombokkal

83 (1)

Néha elég körülményes megnyomni a fényképező gombot a készüléked kijelzőjén, mondjuk ha kesztyű van rajtad, ebben az esetben el tudod lőni a fotót ha egyszerűen megnyomod valamelyik hangerő szabályozó gombot. Probléma megoldva!

9, Csinálj gyors fotósorozatot

9

Ha lenyomva tartod fényképezés közben a fénykép gombot a kijelződön, akkor a telefonod egymás után, elég gyorsan csinál képeket. Ez akkor lehet hasznos, ha valami mozgó dolgot akarsz fényképezni, mert az elkészült képek közül simán ki tudod választani a neked legjobban tetszőt.

10, Nézd meg, hogy melyik üzenetet mikor küldted

10

Húzd balra az elküldött üzeneteidet, és előjönnek, hogy mikor küldted őket. Többek között ez arra is alkalmas, hogy meglásd, mennyi időt pazarolsz el üzenetküldésre.

11, Használd a telefonod vízmérceként.

Fel kell akasztanod egy képet? Semmi gond! Az iránytű alkalmazásban húzd a képernyőn el az ujjad balra és egy tökéletes vízszintmérőt kapsz!

12, Olvastass föl szöveget a telefonoddal

122

Ezt én arra szoktam használni, hogy kiborítsak embereket. Először is engedélyezned kell a “Speak Selection” funkciót. Menj be a Settings > General > Accessibility > Speak Selection beállításokba, és kapcsold be. A szöveg felolvasás (Speak) gomb ezentúl megjelenik a kijelölsz egy szöveget. Bónuszként be tudsz állítani különféle akcentusokat is (ki ne imádna egy telefont ami ausztráliai akcentussal beszél?) valamit be tudod állítani a felolvasás sebességét is. Hidd el, rengeteg időt el tudsz hülyéskedni ezzel.

13, Kezdj új mondatot simán csak egy dupla kattintással

13-

Amik szöveget írt és egy új mondatot akarsz kezdeni, csak simán nyomd meg egymás után kétszer a szóköz (space) gombot, ezzel a telefonod magától rak egy pontot és egy szóközt.

14, Több részlet a naptáradból

141

Amikor a naptár alkalmazást használod csak fordítsd fekvő állapotba a telefonod és voilà, sokkal több részletet látsz a programjaidból.

15, Rögzítsd a fókuszt és az exponálást fényképezéshez

151

Idegesítő amikor fényképet akarsz valamiről csinálni és a telefonod folyamatosan állítgatja a fókuszt és az exponálást? Semmi gond, ezt egyszerűen ki tudod kerülni ha a képernyőn tartod az ujjad addig amíg egy sárga négyzet kétszer fel nem villan. Egy kis szöveg is meg fog jelenni a képernyőn, ami tudatja veled, hogy rögzítetted a fókuszt és az exponálást. Ez addig van így, még el nem lőtted a képet.

16, Webcímek egyszerűbb begépelése

16

Beletelt pár hónap mire erre rájöttem, és azt kívánom bárcsak előbb használhattam volna. Amikor elkezdesz begépelni egy webcímet, csak tartsd nyomva a “.” gombot a képernyő alján és egy felugró menüből simán ki tudod választani hogy milyen régiós oldalra akarsz menni ( .com, .net, . edu, .org, stb)

17, Érd el gyorsabban az e-mail piszkozataidat

17

Ez egy olyan dolog, amit viszonylag kevese ismernek. Amikor legközelebb használod a Mail alkalmazást, az új e-mail gombot hosszan nyomva tartva egyből átugrasz a már meglévő piszkozataidhoz.

18, Szabd testre a rezgést

18

Ezzel a kis trükkel személyre tudod szabni az üzeneteid, e-maileid és minden más értesítéseid rezgését. Menj be a Settings > Sounds > Ringtone > Vibration > Create New Vibration menübe és ott a kontaktjaidhoz személyre szabottan tudsz rezgésmintát készíteni. Ezzel meg tudod mondani, hogy ki hív éppen anélkül, hogy kivennéd a telefont a zsebedből.

19, Csinálj saját rövidítéseket

19

Biztosan van olyan kifejezés, vagy szó amit gyakran használsz. Hogy gyorsabban gépelj, rövidítéseket tudsz készíteni ezekhez a szavakhoz/mondatokhoz. Menj be a Settings > General > Keyboard > Shortcuts > Add New Shortcut menübe és add meg a mondatodat valamint a rövidítését. ha ezentúl beírod a rövidített változatot, az egész kifejezéssé fog varázslatosan átváltozni.

20, Jelszavas védelem a telefonodra (nem csak számokkal)

20

Alapból, ha lezárod a telefonodat akkor egy szám kombinációval tudod feloldani. Ezt meg lehet változtatni. Menj a Settings > General > Passcode Lock beállításokba és kapcsold ki a “Simple Passcode” funkciót. Ezután a telefonod meg fog kérni, hogy adj meg egy új jelszót és a teljes billentyűzet meg fog jelenni, nem csak a számok. Így megadhatsz szöveges jelszót is.

21, Állítsd be a vakudat az értesítésekhez

211

Ahelyett, hogy csak vibrálna vagy csöngene a telefonod, ha hívnak vagy üzenetet kapsz, be tudod állítani, hogy a vaku is villogjon. Menj be a Settings > General > Accessibility menübe, majd kapcsold be a “LED Flash for Alerts.” funkciót. Vigyázat: NAGYON fényesen villog!