Itt vagyok

10 tipp otthonunk biztonságosabbá tételére

 

Házunk, lakásunk védelmét mindig szem előtt kell tartanunk. Végül is, nemcsak a tulajdonunkról van szó, hanem benne a családunk, és saját magunk testi épségéről is.

Íme, 10 olyan tanács, ami segíthet otthonunk biztonságosabbá tételében (hogy aztán nyugodtan alhassunk éjszakánként).

1. Ne kürtöld világgá, mikor és hová mész vakációzni

Teljesen mindegy, hogy egy napig, vagy egy teljes hónapig vagy távol – mindig tartsd titokban a nyaralásodra vonatkozó terveidet. Igazán nincs szükséged arra, hogy a betörők tudjanak arról, mikor üres a kecód.

2. Szereltess be mozgásérzékelős lámpákat

Otthonod biztonsága szempontjából az éjszaka a legkritikusabb napszak. Éppen ezért gondoskodj róla, hogy a lakásod, házad megfelelően el legyen látva mozgásérzékelős világítással.

3. Korszerűsítsd a zárakat

Ideális esetben az ingatlanod minden bejárati pontját el kell látni zárakkal. Ezek korszerűsítése nem csak masszívabb reteszeket jelent, hanem azt is, hogy az ajtókon kívül az ablakokra is felszerelteted őket.

4. Használd a zárakat

Ha már egyszer ott vannak a reteszek az ajtókon és az ablakokon, ne felejtsd el használni is őket: mindig bizonyosodj meg róla, hogy rendesen bezártál, mielőtt elmész otthonról. Rengeteg olyan esetről hallani, amikor a rablók úgy jutottak be a kiszemelt házba, hogy annak nem volt bezárva az ajtaja.

5. Használj kapubejárót

Ha egy nagyobb ingatlan van a tulajdonodban, talán érdemes elgondolkodni egy megbízhatóbb elektromos kertkapu beszerelésén. Ez igen hatásos tud lenni a betolakodók ellen.

6. Légy résen

Rengeteg oka lehet annak, hogy otthonod biztonsága veszélybe kerül – tegyél róla, hogy ne Te legyél az egyik. Például, ne hagyd ott a tartalék kulcsot, ahol könnyen megtalálják.

7. Támaszkodj a szomszédjaidra

A körülötted élők rendkívül segítőkészek tudnak lenni a bűn elleni harcban. Ha elugrasz a városba, elővigyázatosságból megkérheted a szomszédokat, hogy tartsák szemmel lakásodat.

8. Ne engedj be idegeneket

A tolvajok gyakran végeznek előzetes terepszemlét: ilyenkor magukat álcázva bekopogtatnak hozzád különféle indokokkal (például: „Lerobbant az autóm, a telefonom lemerült, használhatom a Tiédet?”). A céljuk ezzel felmérni az otthonodban lévő drága dolgokat, a biztonsági rendszerek elhelyezkedését stb. Szóval a hívatlan látogatókat – ha egy mód van rá – ne engedjük be a házunkba.

9. Csatlakozz a Neigbourhood Watch-hoz

Habár ez a szervezet itthon még nem létezik, érdemes megfontolni hasonló társulások alapítását. A Neigbourhood Watch elsősorban Angliában terjedt el, célja: az egy közösségben élő szomszédok egymás ingatlanját mindig szemmel tartsák.

10. Vedd fontolóra a költözést

Ez nem a legpraktikusabb megoldás, de ha a bűnözés valóban nagy problémát jelent a környékeden, talán érdemes elgondolkozni a költözésen. Ez gondot okozhat az elején, de hosszabb távon jóval kifizetődőbb – ráadásul az új környezetet is értékelni fogod.

barrier-comp-620x462

 

Style Motivation