Itt vagyok

10 ok, amiért idén nyáron Bosznia-Hercegovinába kell látogatnod

 

IMG_1221-1024x768

Bosznia-Hercegovina történelme a kultúrából, a vallásból, a buja növényzet és színes háztetők egyszerű szépségéből tevődik össze. Bár a tömegmédia csak a zűrzavaros múlttal és az állandóan változó határvonalakkal foglalkozik, a ma létező Bosznia-Hercegovinának sokkal több vonzó oldala van ezeknél, és az idetévedő utazóknak abban a szerencsében is részük lehet, hogy nem kell átverekedniük magukat a turista rengetegen, mivel Bosznia-Hercegovina még mindig az egyik legkevésbé értékelt ország Európában.

Egy lépéssel vissza az időben

Ennek az országnak van valamije, amire nehéz rátalálni, és amit lehetetlen utánozni: a turistáknak és utazóknak egy olyan elvetemedett időélményt nyújt, mintha visszamennének az időben (jó értelemben, persze). Az emberek lassabban közlekednek, a zöldségek és gyógynövények a szomszédos kertekben nőnek, a levegő tisztábbnak érződik, mindenki ismer mindenkit, és így lehetetlen nem azonnal értékelni az élet egyszerűbb dolgait.

IMG_1316-1024x1024

Egyszerű szépség és festői tájak

Bosznia-Hercegovinában minden van, ami kell – festőien zöld tájak, romlatlan természet, hihetetlen látványok, és varázslatos erdők, ahol otthonra lelnek a farkasok és egyéb vadon élő állatok. Mindezeken kívül délen találsz majd egy kis szakaszon tengerpartot, kristálytiszta vízzel, de az ország legnagyobb része Európa legcsodálatosabb tájainak ad otthont, változva szinte minden egyes lépésnél.

IMG_1138-1024x1024

Családi hangulat és vendéglátás

Bosznia-Hercegovina Európa egyik legmelegebb és leginkább vendégszerető országa. Nem kell nagyon szerencsésnek lenni ahhoz, hogy megérkezéskor egy kis csokival és kávéval fogadjanak; a szállodavezetők bemutatják röviden a területet és a környező városokat, és elvezetnek egy kellemesen berendezett vendégszobába, ahol minden nap finom reggeli fog várni.

IMG_1378-1024x682

Légy aktív!

Legye szó biciklizésről, túrázásról, tutajozásról, vagy úszásról… mindet megteheted Bosznia-Hercegovinában. Ezek a tevékenységek természetesen időjárás függőek, de az év bármelyik részében találhatsz valamilyen szabadidős elfoglaltságot. Tavasszal talán a legjobb, mert akkor még kevesebb turista van, és így sokkal egyszerűbben lehet körbetúrázni az országot, szinte teljesen tökéletes időjárási körülmények között.

Olcsó

A költségvetés sok embert riaszt vissza az utazástól, de ha Bosznia-Hercegovinát veszed célba, emiatt nem kell aggódnod, mert ebben az országban nagyon olcsó az élet (étkezési és szállási költségek is beleértve), különösen, ha összehasonlítjuk Európa többi országával.

Minőségi ételek

Nem csak minőségi bosnyák ételekkel fogsz szembetalálkozni utad során… de minőségi termeléssel és termékekkel is. A helyiek elmondása szerint szinte minden, amit az országban termelnek, szerves. Számíthatsz narancslére, zamatos piros paradicsomra, és bármire, amit csak el tudsz képzelni.

A közeli Balkán központi kiindulópontja

A Mostar térségében fekvő Blagaj tökéletes bázis a környező országok és városok felkutatására, hiszen innen könnyű megközelíteni Dubrovnikot (Horvátország) és Budvát (Montenegró).

Bosnia

Sokféleség, változatosság

Szarajevó kultúrája, a vidék természetes szépsége, a városkák kedves üdvözlete… akárhova nézel, Bosznia-Hercegovina annyira változatos és eklektikus, hogy nehéz csak egy részét kiválasztani az országnak, ami miatt azonnal beleszeretsz.

A turizmus itt is él

A háború, ami 1995-ben véget ért, sajnos egy maradandó nyomot hagyott az ország kereskedelmén és vendéglátásán. A háborúban több mint 100,000 ember vesztette életét, így ez egy igen pusztító és nyomasztó korszak volt Bosznia történelmében. Még ma is vannak látható jelei az egész országot átszelő háborúnak, amik leginkább az elhagyott épületekben és a golyó ütötte falakon látszik meg… de azt mondani, hogy ez a kritikus állapot tükrözi a mai Bosznia-Hercegovinát, a valóság súlyos megsértésével egyenlő. Évszakról évszakra egyre több látogató érkezik az országba, így már csak órák, napok, hetek kérdése, hogy az ország turizmusa igazán beinduljon.

IMG_1272

Segíthetsz az ország jövőjének azzal, hogy ellátogatsz Bosznia-Hercegovinába

Bosznia-Hercegovinák zavaros múltja olyan hírnevet kölcsönzött neki, amitől nehéz megszabadulnia. Azzal, hogy elutazol az országba, nem csak a közgazdaságot támogatod, de hozzájárulsz a turizmus felpörgetéséhez és az ország jövőbeli kilátásainak javításához is. Bosznia-Hercegovina természetesen újra kinyitotta a kapuit a turizmus előtt, ami folyamatosan javul is, de az ország maga sajnos még mindig eléggé kiaknázatlan ahhoz képest, hogy mennyi mindent ajánl. A turizmus egy „win-win” szituációt eredményez mind a turistáknak, mind pedig a helyieknek, ahogy az ország folyamatosan újjáépül a 21. században.

Bosnia

 

World of Wanderlust